Německý diář Petra Fischera: Dvojí život nenávisti

Útok v Halle

Útok v Halle Zdroj: Reuters

Útok v Halle
Útok v Halle
Útok v Halle
Útok v Halle
Útok v Halle
8
Fotogalerie

Německo je stále v šoku z útoku atentátníka v Halle. Sedmadvacetiletý Stephane Balliet tu zastřelil dva lidi, hnán antisemitismem a rasistickou nenávistí. Němci se ale bojí nejvíce pozadí, z něhož Ballietův čin vyrůstá. Pravicový extremismus je na vzestupu a podle bezpečnostních složek je větším nebezpečím než islámský terorismus spojovaný s přílivem uprchlíku.

Takových „osamělých vlků“, jakým byl Balliet, mohou být v Německu desítky. A mohou zaútočit kdykoli, protože takové útoky se těžko předvídají. Životním teritoriem pravicových extremistů je internet, kde existují rozsáhlé uzavřené komunity, v nichž se udržuje nenávist vůči Židům a jinak barevným lidem. Německá „Bílá liga“ je dnes nejsilnější ve virtuálním prostoru, ale jak ukazuje případ Balliet, z virtuální hry se snadno stane reálná tragédie.

Balliet není první případ. Už v červnu vraždil jiný Štefan, Stephan Ernst, který zastřelil hessenského politika Waltera Lübckeho.

Ernst byl nenápadný tichý člověk, žil u rodičů v malé vsi, navenek se nijak neprojevoval. Na internetu ale žil aktivní druhý život nenávisti, který ho přiměl k vraždě. Lübckeho zabil proto, že jako politik CDU hájil přijímání uprchlíků jako křesťanskou povinnost.

„Byli Ernst a Balliet posíleni vyhraněnou rétorikou veřejné debaty?“ ptá se dnes Německo? Mají na tom podíl strany, jako je Alternativa pro Německo (AfD), rostoucí z odporu k uprchlíkům? Ať už je to jakkoliv, každá hra s ohněm, i ta slovní či virtuální, je nebezpečná. Virtualita není jiná realita než ta, kterou žijeme. I v ní, jak ukazují Ernst a Balliet, jde o život.