Petr Beneš: Bezpečí bankovních vkladů je dnes promarněná příležitost. Ceny aktiv v mnoha odvětvích poklesly

Bratislava, vizualizace, výstavba, kanceláře, byty, obchody, Magazín Nová Praha

Bratislava, vizualizace, výstavba, kanceláře, byty, obchody, Magazín Nová Praha Zdroj: Penta Real Estate, Mint Investment, vizualizace JTRE

Riviéra Modřany
Riviéra Modřany
Riviéra Modřany
Ilustrace bydlení
Ilustrace bydlení
6
Fotogalerie

Historické zkušenosti ukazují, že lidé se v nestabilních dobách uchylují k bezpečí bankovních vkladů nebo krátkodobých investic. Je tomu tak i nyní, což je škoda a promarněná příležitost. Právě kvůli růstu úrokových sazeb totiž poklesly ceny aktiv v mnoha sektorech. Jedná se zejména o odvětví navázaná na fixně úročené výnosy.

V případě akcií jde především o realitní sektor, kde se řada firem obchoduje s velkým diskontem, tedy rozdílem mezi hodnotou vlastněných nemovitostí a tržní kapitalizací. Očekávaný další růst úrokových sazeb je ve valuacích již započítaný, a pokud úrokové sazby začnou stagnovat, anebo v období jednoho až dvou let budou dokonce klesat, pak se v nejbližších měsících jedná o zajímavou investiční příležitost k nákupu.

Pro konzervativně smýšlející investory, kteří nemají rádi volatilní veřejně obchodované akcie, jsou alternativou realitní fondy. Příznivý poměr rizika a výnosu představují například kancelářské budovy. V nájemních smlouvách jsou obvykle zakomponovány inflační doložky, které investory do určité míry chrání před inflací. Tento sektor zároveň prokázal vysokou míru odolnosti a stability v covidovém období.

V některých fondech jsou budovy valuovány tak, že se nové za tyto ceny již nedají postavit. Nejen tyto faktory přispívají k tomu, že u nejlepších fondů se výnosy pohybují okolo deseti procent ročně. Pokud si k tomu připočítáme fakt, že se často jedná o budovy v atraktivních lokalitách velkých měst středoevropského regionu, jde o velice zajímavé investiční příležitosti.

Na komerčních nemovitostech ale mohou v současné situaci profitovat i ti nejkonzervativnější investoři. Pokud sáhnou po kvalitních dluhopisech, ať už státních, nebo korporátních, se splatností alespoň tři roky a více let, půjde o sázku na jistotu.

Obchodní ředitel Wood & Company.