Petr Fischer: Liberální hodnoty, zásobníky plynu a nákupní košíky se těžko plní naráz

Christian Lindner, německý ministr financí

Christian Lindner, německý ministr financí Zdroj: ČTK / Tobias Schwarz

Německý parlament konečně vzal na svá bedra to, co německá vláda od sebe dlouho odstrkovala: Při hlasování společnou většinou vládních i opozičních poslanců schválil dodávky německých těžkých zbraní na Ukrajinu. Debata o malé vstřícnosti Německa vůči Ukrajině a otevřených zadních vrátkách vůči Rusku tím ale neskončila. Německo sice dodá Ukrajincům protiletecké obrněné vozy Panter, ale shání se pro ně munice. Někteří odborníci zase tvrdí, že jde o starší techniku z průmyslových zásob, která mnoho parády na bojištích ne­udělá. Nedá se zkrátka zavděčit všem, zvláště jste-li německý politik v době ruské agrese, kterou Rusko dle očekávání začalo naplno vést i prostřednictvím své nejsilnější zbraně – dodávek plynu.

Tisíckrát mohli politici říct, že se budou snažit o omezení závislosti na ruském plynu, jakmile ale Rusové začnou prostřednictvím plynu vydírat a žádají platby v rublech, přispěchají desítky velkých evropských firem včetně těch německých, aby agresorovi vyhověly. Pryč jsou úvahy o jednotném postupu, panický strach z prázdných trubek je silnější. Putin moc dobře ví, s kým má tu čest. Sám je zcela jistě lepší v diplomatických tahanicích než v přímém boji ničivými zbraněmi. Tam se jeho armáda podobá spíše neohrabaným praporům z 2. světové války, a to nemá v 21. století šanci na úspěch.

Když jde o plyn, je Putin ve svém živlu. Ví, že si evropské země zvykly na blahobyt obrovských rozměrů, a když se na tento luxus sáhne prostřednictvím plynového vydírání, na čemž ruský diktátor dlouhá desetiletí pracuje, jdou hluboké civilizační hodnoty bezpečí, svobody a suverenity stranou. Lepší plný zásobník plynu než osobní a národní hrdost.

Němci sice už naplňují svou novou strategii a odklon od ruského plynu se stává realitou, německá vláda ale doufá, že to bude pozvolnější a že ruský plyn ještě rok a půl až dva udrží německé domácnosti v teple a podnikům produkci důležitých chemikálií, jako jsou hnojiva, při jejichž výrobě je plynu hodně zapotřebí.

Německá vláda dnes s větším napětím sleduje ekonomickou situaci doma než tu na Ukrajině, kde se ruská armáda snaží ukousnout další kusy svobodné Ukrajiny pro sebe. Německá ekonomika se opět zpomalila a Německo už vážně obchází strašidlo recese. Přesněji stagflace, tedy poklesu ekonomiky za rychlého růstu cen.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!