Petra Kvitová – šampionka, která vystoupila z ústraní

Petra Kvitová

Petra Kvitová Zdroj: reuters

Česká tenisová šampionka Petra Kvitová svými letošními úspěchy překvapila nejen celý tenisový svět, ale také své nejbližší – svého trenéra, a dokonce i samu sebe. Rok 2011 udělal z hráčky, která vždy tak trochu stála ve stínu „talentovanějších“ kolegyň, jednu z nejlepších hráček české historie.

Když se v roce 1990 Petra Kvitová narodila, nikdo netušil, že ve Fulneku vyrůstá budoucí wimbledonská šampionka. Možná i proto, že se narodila ve skromné rodině a její rodiče nikdy neměli ambici vychovat z ní tenisovou hvězdu. Petra má dva starší sourozence a oba se věnovali tenisu, i když ne na vrcholové úrovni. Trénoval je otec Jiří, a tak se i tříletá Petra dostala poprvé k tenisu – dělala svým sourozencům podavačku míčů.

„Jednou jsem potom vzala do ruky raketu a už jsem u toho zůstala, moc mě to bavilo,“ přiznala v jednom z mnoha rozhovorů, které poskytla v červenci po svém wimbledonském triumfu.

Trénovala pod dohledem svého otce, jenž s ní objížděl turnaje. Přestože Jiří Kvita tvrdí, že brzy rozpoznal, jaký potenciál jeho dcera má, sama Petra dodnes tvrdí, že příliš talentu nepobrala. „Všech svých výsledků jsem dosáhla díky píli a dřině,“ přiznává česká tenistka a zároveň uvádí, že právě tato vlastnost ji dovedla až mezi světovou elitu. Zdědila ji po otci. Její další předností, jak uvádějí experti, je nesmírný klid a rozvaha. To prý zase zdědila po matce.

Talent roku

Když vyhrála první juniorský turnaj v České republice, přišel čas na změnu. Bylo jí 16 a už bylo jasné, že v jejím případě nejde jen o amatérské „pinkání“. Navíc začaly rozepře s otcem a trenérem v jedné osobě. „Hádali jsme se na tréninku, potom i doma. Viděli jsme se pořád,“ přiznala po letech Petra a také dodala, že z velké části za to mohla její puberta – začala otci odporovat, nemohla se dále rozvíjet.

Rodina se proto rozhodla poslat Petru do Prostějova do profesionálního tenisového klubu, kde už tehdy trénovali Lucie Šafářová a Tomáš Berdych, kteří byli považováni za budoucí hvězdy českého tenisu.

V roce 2006 se k nim přidala i nenápadná Kvitová – hráčka, o které do té doby téměř nikdo nevěděl, ale měla dokázat velké věci. Sama Petra přiznala, že když poprvé viděla trénovat Šafářovou s Berdychem, nemohla uvěřit tomu, jak jsou dobří a co v takové společnosti vlastně dělá.

Z prostějovského klubu se brzy dostala na mezinárodní turnaje kategorie WTA – první absolvovala v roce 2007 ve Stockholmu. Vypadla sice v prvním kole, ale byla už držitelkou ceny Zlatý kanár, který uděluje Český tenisový svaz. Byla vyhlášena talentem roku.

V roce 2008 poprvé mladou českou tenistku zaznamenali po celém světě. Na turnaji v Memphisu narazila jako kvalifikantka na Venus Williamsovou a dokázala ji porazit. Tehdy tenisový svět poprvé zaregistroval jméno Petra Kvitová – na světovém žebříčku byla tehdy na 143. místě.

Ve stínu spoluhráček

V té době se začala objevovat i v českém fedcupovém týmu buď jako náhradnice, nebo jako hráčka číslo dvě. V České republice a vlastně i ve světě se v tomto období totiž mluvilo o úplně jiném jméně.

Nicole Vaidišová měla všechny předpoklady, aby se stala hvězdou jak na kurtu, tak mimo něj. Měla atraktivní vzhled, který k ní poutal pozornost, což lákalo sponzory. Kromě toho prošla slavnou floridskou Tenisovou akademií Nicka Bollettieriho. Navíc měla nesmírné sebevědomí a nahlas mluvila o tom, že se stane světovou jedničkou.

Kromě Vaidišové pozornost poutala i Lucie Šafářová. Nejprve svými výkony a talentem, o kterém mluvili tenisoví experti. Později i svým vztahem s tenistou Tomášem Berdychem, jenž se začal prosazovat mezi nejlepší a mířil do první světové desítky.

Petra Kvitová byla v té době mimo pozornost, v ústraní, ve stínu svých slavnějších kolegyň a spoluhráček. Patřila mezi další české hráčky, které přijedou na turnaj, zvládnou jedno či dvě kola a zase odjedou. Vyřazení Venus Williamsové v této době nic neznamenalo, jen náhodný výsledek, protože ho Kvitová nedokázala zopakovat. Přesto se nenápadně posouvala světovým žebříčkem. Na konci roku 2008 vyhrála turnaj ITF a poprvé v kariéře se dostala do první světové padesátky. Prvním významným milníkem její kariéry byl turnaj v Hobartu v lednu 2009. Kvitová ho vyhrála a získala první triumf na okruhu WTA. Zbytkem roku však prošla průměrně a stále nic nenasvědčovalo tomu, jaká elitní hráčka se z ní stane.

Petra KvitováPetra Kvitová|Kresba Bretislav Kovarik

Odrazový můstek

O rok později už bylo vše jinak. A stalo se tak kde jinde než ve Wimbledonu. Petra Kvitová se dostala až do semifinále, což byl obrovský úspěch, a bylo by se to tak v Česku i bralo, kdyby Tomáš Berdych nepostoupil až do finále. A protože mužský tenis je populárnější než ženský, opět byla Kvitová, jako po celou svoji kariéru, ve stínu jiného českého tenisty (či tenistky). Přestože by se mohlo zdát, že semifinále Wimbledonu Kvitovou nakopne, stal se pravý opak. Tehdy prožívala jedno z nejhorších období své kariéry.

„Po loňském Wimbledonu jsem si myslela, že musím všechny porazit. Najednou to však nešlo. To samozřejmě bylo nepříjemné a těžké se s tím psychicky vyrovnat. Ale naštěstí mě neopouštělo pozitivní myšlení,“ přiznala, co se jí honilo hlavou.
Nejhorší okamžiky však prožívala přibližně rok předtím, kdy nemohla kvůli zdravotním problémům naplno trénovat. Diagnóza byla astma. „Měla jsem strach, nevěděla jsem, co to je, ani zda se s tím dá hrát,“ vzpomíná česká hráčka. „Naštěstí mi pomohly léky. Teď už vím, že s astmatem se dá dělat všechno, i vyhrávat.“

Přesto se v kontextu budoucích událostí zdá, že právě tento wimbledonský úspěch byl odrazovým můstkem Kvitové k současným úspěchům. I když se jí potom nedařilo a na následujících pěti turnajích skončila hned v prvním kole, semifinále Wimbledonu znamenalo posun o 33 míst ve světovém žebříčku, a tedy i „snadnější“ (tedy ne hráčky z první světové desítky) soupeřky pro úvodní kola dalších turnajů. Rok 2010 končila jako 34. hráčka světa.

Světový úspěch

A pak přišel letošní rok – největší úspěchy v kariéře. Dosud. Posun na druhé místo světového žebříčku se ztrátou pouhých 115 bodů na příčku nejvyšší. Šest titulů včetně triumfu ve Wimbledonu a v Istanbulu na Turnaji mistryň. Sezonu pak Kvitová zakončila společně se zbytkem českého týmu vítězstvím ve Fed Cupu – prvním triumfem v této soutěži pro samostatnou Českou republiku.

Právě finále Fed Cupu ukázalo, jak se proměnila role Kvitové v českém, ale i světovém tenisu. Už nebyla tou druhou. Naopak, celý rok byla tahounem českého celku. Tou, na koho se spoléhá. Tou, která musí vyhrát dva zápasy ze dvou. Tou, na kterou je vytvářen největší psychický tlak. Kvitová však opět dokázala, že je psychicky nesmírně odolná a vyrovnaná. Že má tu vlastnost, již zdědila po matce.

Téměř pohádkový příběh Kvitové, která vyrůstala v paneláku a na turnaje v dětství jezdila ojetou škodovkou, zakončuje fakt, že ani úspěchy a více než pět milionů dolarů, jež v letošním roce vydělala, ji nezměnily. Stále zůstala tou skromnou tenistkou, která nikdy nebude mít přehnaná vyjádření, nebude se vychloubat a bude spíše stát ve stínu těch průbojnějších. Přesto z tohoto pomyslného stínu už Kvitová vystoupila, a to svými výkony. A právě její skromnost jí pomůže k tomu, že brzy na nás bude koukat z plakátů, billboardů, televizních reklamních šotů.

Díky svému skromnému vystupování a samozřejmě i skvělým výsledkům se stala česká hráčka miláčkem publika, což z ní dělá obrovský marketingový potenciál. Už nyní se hovoří o osmimístných sumách. A to je její velká kariéra teprve na začátku.
Před sebou má nyní další výzvu v podobě posunu na první místo světového žebříčku a taktéž olympijských her, které se konají v jejím oblíbeném Wimbledonu. A jaké šílenství dokážou vyvolat olympijští vítězové, to všichni víme.

Petra Kvitová

» narodila se v roce 1990 v Bílovci u Fulneku, maturovala na gymnáziu, na vysokou školu z časových důvodů nenastoupila

» je držitelkou sedmi titulů WTA a sedmi titulů ITF

» letos vyhrála Wimbledon, Turnaj mistryň a s českým týmem Fed Cup

» je druhou hráčkou světového žebříčku

» získala čestné občanství města Fulneku – jako druhá osoba po Janu Amosovi Komenském

» v tomto roce vydělala na turnajových odměnách přes 5 milionů dolarů