Pohledem Václava Matyse: Pomůže přírodě více hysterie, nebo snížení emisí skutečných škodlivin?

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: CTK

Polabský zdroj. Čtyři bloky elektrárny Chvaletice ležící zhruba dvacet kilometrů od Pardubic dodávají celkový výkon 800 megawattů
Chvaletice. Elektrárna na železniční cestě z Kolína do Pardubic
Elektrárna Chvaletice
4
Fotogalerie

Organizace Greenpeace si všimla, že podle čerstvých dat Evropské komise jsme vloni zvýšili emise CO 2 o 43 procent. Že se přesně o tolik zvýšila i produkce stabilní a dobře regulovatelné elektřiny, to už si nevšimla. Nevadí. I tak považujeme její útok na naše podnikání za užitečný podnět k zamyšlení.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) nedávno oznámila, že globální emise CO2 antropogenního původu dosáhly v roce 2018 dohromady 33,1 miliardy tun. Náš příspěvek ve výši 4,36 milionů tun tedy představuje mizivých 0,013 procenta. Pro představu je to stejné, jako kdybyste do bazénu vylili sklenici vody. Změny klimatu jsou přitom globální, nikoli lokální problém. A v případě emisí CO2 nejde o klasické znečištění, které má přímý dopad na své okolí – z hlediska dopadů je úplně jedno, jestli se emise vypustí ve Chvaleticích nebo v čínské provincii Šan-si.

Kdybychom hned zítra elektrárnu zavřeli, planeta by si toho ani nevšimla. A i kdyby se k nám přidaly všechny české uhelné elektrárny a teplárny, klimatické změny by nerušeně pokračovaly dál.

Což pochopitelně není důvod složit ruce do klína a nedělat nic. V 7EC děláme, co můžeme – recyklujeme vysloužilá elektrozařízení, provozujeme bezodpadovou výrobu a hlavně poskytujeme podpůrné služby pro přenosovou soustavu, které umožňují rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Přesto pokorně uznáváme, že v kontextu globálního problému je to málo a úkol zastavit klimatické změny je obecně nad naše síly. Místo snahy odvrátit něco, co nemáme ve vlastních rukou, nám připadá smysluplnější soustředit se na věci, které ovlivnit můžeme. Proto dlouhodobě snižujeme emise skutečných škodlivin, které mají přímý dopad na zdraví obyvatelstva: hlavně emise prachových částic, oxidu siřičitého a oxidů dusíku. Proto vypouštíme spaliny přes chladicí věže, a snižujeme tak emise jemného prachu. Proto nyní investujeme do ekologizace přes sedm miliard korun. Ať každý posoudí, jestli to přírodě pomáhá více, nebo méně než hysterie kvůli 0,013 procenta emisí CO2.

 

Autor je ředitelem elektrárny 7EC ve Chvaleticích