Rebekah Brooksová tvořila nejtvrdší bulvár. Teď je sama na jeho prvních stránkách

Rebekah Brooksová

Rebekah Brooksová Zdroj: CTK/AP/Jon Super

Ustála skandál, když Britové na popud jejího listu lynčovali údajné pedofily, ve skutečnosti nevinné občany. Nijak se jí nedotkl ani útok na vlastního muže, za který putovala dokonce za mříže. Ale kauzu masivních odposlechů dosud nejmocnější žena britského bulváru přežít nemůže.

Brooksová dokáže okouzlit kdekoho. Její zaměstnavatel mediální mogul Rupert Murdoch s ní chodí plavat a pořádá jí oslavy narozenin. Britský premiér David Cameron s ní jezdí na vyjížďky na koni a zve ji k sobě na Vánoce. O neodolatelném šarmu cílevědomé rusovlásky v tvrdém světě britského bulváru vypovídá i těžko uvěřitelná historka z roku 1997.

Ještě jako 29letá redaktorka šla do parlamentu oznámit konzervativnímu poslanci Jerry Hayesovi, že chystá článek s názvem: „Konzervativní poslanec podvádí svou ženu s nezletilým milencem“. Po uveřejnění článku ale znemožněný Hayes ještě prý Brooksové zavolal, že jí děkuje za přímý styl, s jakým celou kauzu popsala. Článek vyšel v nedělníku News of the World, který nakonec tato kurážná redaktorka počátkem milénia i řídila.

A nakonec ho po 168 letech existence i zničila, protože podle policie právě za její šéfredaktorské éry začalo nelegální masivní odposlouchávání prominentů i kriminálních obětí, které nyní otřásá britskou politikou.

Prosté motto: Odhalit a zostudit

Život Brooksové fascinuje raketovým vzestupem. Před dvaceti lety byla pouhou sekretářkou, před deseti lety nejmladší šéfredaktorkou celostátního listu ve Velké Británii, a do svého nedávného pádu mocnou šéfkou všech britských listů Ruperta Murdocha.

Její ambice se prý nezapřely už v mládí. Ve čtrnácti se ještě jako Rebekah Wadeová rozhodla stát novinářkou. Po střední škole odjela do Paříže, později tvrdila že tam studovala na Sorbonně. Nakonec se ukázalo, že šlo jen o krátký kurz, především pracovala ve francouzském časopise jako sekretářka.
Po návratu do Velké Británie se živila stejně a v roce 1989 tato ambiciózní 21letá slečna začala zvedat telefony v bulvárním nedělníku News of the World. Protože se zalíbila tehdejšímu šéfredaktorovi Piersu Morganovi, brzy poskočila na novinářské místo.

Ještě jí nebylo ani třicet, a už dělala zástupkyni šéfredaktora v sesterském listu, nejmocnějším bulvárním médiu Sun. To jí ovšem nestačilo. Když se o rok později stal šéfredaktorem Sunu David Yelland, byla údajně vzteky bez sebe. Rupert Murdoch, který ji už tehdy vzal pod ochranná křídla, jí dal jako cenu útěchy šéfování listu, kde jako sekretářka začínala – News of the World.

V roce 2000 tak začíná pro 32letou Wadeovou práce, které podle svých vysokých měřítek byla hodna. Jako nejmladší šéfredaktorka a jako první žena v čele tohoto bulváru nikoho nenechala na pochybách, že svou roli zvládne. Z News of the World se stal agitační peprný bulvár s rostoucí čteností.

Hned po nástupu odstartovala tvrdou kampaň proti pedofilům. Po vraždě děvčátka Sarah Paynové Wadeová nakázala zveřejňovat jména policii známých pedofilů v kampani „Odhalit a zostudit“, dokud vláda nedá rodičům právo znát identity pedofilů. Texty začínaly třeba slovy: „V blízkosti každého z nás žije sexuální násilník“. Brooksové se podařilo vyděsit celou Velkou Británii (a svému listu opět zvýšit čtenost). Matky nechodily s dětmi ven, na několika místech byly lynčovány nevinné oběti jen proto, že se podobaly fotografiím odhalených pedofilů z News of the World.

Rebekah BrooksováRebekah Brooksová|Kresba Bretislav Kovarik

Wadeová ale neustoupila: „Naším cílem není vyprovokovat násilí. Problém je, že vláda není schopna monitorovat pedofily ve společnosti.“ Nakonec Wadeová na vládě skutečně vymohla „Sářin zákon“. V roce 2003 odcházela po úspěšné éře v čele nedělníku na vysněný post do čela Sunu.

Nyní se však už také ví, že v roce 2002 redakce News of the World najala detektiva, aby odposlouchával hlasovou schránku na mobilu zavražděné třináctileté Milly Dowlerové a některé vzkazy dokonce mazal. Policii i rodičům tak nedělník zavdal naději, že dávno mrtvá dívka ještě žije. To vše vyšlo najevo spolu s dalším zneužíváním odposlechů až teď.

Rebekah z Wappingu

V roce 2003 přicházela do Sunu a nikdo netušil, jak radikálně list promění. Z minulosti byly známy její hádky s šéfredaktorem Yellandem o fotografie nahých slečen, takzvanou dívku ze strany 3. Wadeová se ale podvolila poptávce, rubriku nechala, dokonce v den svého nástupu vybrala stejnojmennou model- ku a odvážná fotografie nesla podtitul „Rebekah z Wappingu“ (Wapping je část Londýna, kde sídlí Murdochovy listy). Skandální titulky v Sunu ještě přitvrdily. Když se v cele oběsil vrah Harold Shipman, Wadeová to oslavila titulkem: „Ship, ship, hurá!“

Už v té době se ale začalo spekulovat o způsobu, jímž Murdochův bulvár získává exkluzivní informace. V roce 2003 musela Wadeová vypovídat před komisí dolní sněmovny a pod přísahou přiznala, že News of the World platily policii za informace. Murdochovo impérium reagovalo, že nejde o žádnou firemní strategii.

Soutěž premiérů o Rebečinu přízeň

Šestiletá éra Wadeové v Sunu byla jedním velkým úspěchem, odposlouchávací praxe z News of the World se v sesterském deníku nejspíš nepraktikovala. V roce 2005 se sama stala předmětem zájmu britského bulváru, když ji policie poslala do vězení za napadení tehdejšího manžela Rosse Kempa. Žádné obvinění ale nakonec nebylo vzneseno, podle Wadeové se prý jen jedna manželská hádka vymkla z kontroly.

To druhá svatba s bývalým trenérem dostihových koní Charlie Brooksem v roce 2009 už byla společenskou událostí. Mezi gratulanty se tam potkal tehdejší labouristický premiér Gordon Brown se svým budoucím konzervativním nástupcem Davidem Cameronem. Brooksová si své dobré kontakty s premiéry pěstovala od dob Tonyho Blaira, který pochopil, že bez podpory nejčtenějšího deníku Sun nemůže vyhrát volby. V osobě Davida Camerona se však dostala politice nejblíže, jak mohla. Brooksovi a Cameronovi bydlí blízko sebe, jezdí spolu na koních, zvou se na Vánoce či narozeniny. Slavnou se stala hláška Brooksové, že nemusí chodit jako novinářka na návštěvy do sídla premiérů na Downing Street 10, protože Camerona potkává dost často společensky. Tento blízký vztah premiéra s Brooksovou a jejím nástupcem v čele News of the World Andy Coulsonem, jehož si vybral jako šéfa vládní komunikace, nyní Camerona tíží jako koule na noze.

Murdochova pátá dcera

V roce 2009 si Murdoch vybral Brooksovou do čela celé své britské novinové divize News International. Pro jeho slabost vůči rusovlásce získala přezdívku „Murdochova pátá dcera“. Toto označení dostalo pikantní nádech, když po propuknutí skandálu s odposlechy skutečná Murdochova dcera Elisabeth obvinila Brooksovou, že zničila celé impérium jejího otce.

Murdoch skutečně za Brooksovou stál do poslední chvíle. Když přijel do Velké Británie a novináři se ho zeptali, co je nyní jeho prioritou, zasmál se, ukázal na Brooksovou a řekl: „Ona.“ I News of the World, nejčtenější nedělní titul na ostrovech, raději zavřel, než aby Brooksovou odvolal. Nakonec se ale její postavení stalo neudržitelným. V polovině července odstoupila a v rezignačním dopise přiznala „hlubokou odpovědnost za lidi, které jsme zranili“. Zároveň však prohlásila, že se nevzdává a bude bojovat proti překrucování pravdy.

Konec nákupů v Benátkách

Brooksová nyní opět svědčí před komisí dolní sněmovny jako v roce 2003, tentokrát se ale už k práci bulvární novinářky, šéfredaktorky a manažerky téměř jistě nevrátí. Na kusy se jí tak rozbil luxusní život, který vedla poslední tři čtyři roky. Pozoruhodně jej v roce 2009 popsal časopis Tatler: Ráno probuzení v domu v Oxfordshire, let do Benátek na nákupy, večer opět na večeři do Londýna. Když to nejsou Benátky, výlet na lodi do St. Tropez, v neděli obědy pro dvacítku hostů.

K takovému životu se dostala ambiciózní sekretářka začínající z News of the World. To vše je nyní pryč.

» Rebekah Mary Brooksová se narodila jako Wadeová 27. května 1968 v severozápadní Anglii ve Warringtonu, po střední škole Appleton Hall County Grammar School místo dalšího vzdělávání odjela do Paříže, kde pracovala jako sekretářka
» v roce 1989 nastoupila jako sekretářka do nedělníku News of the World, v roce 1998 už byla zástupkyní šéfredaktora v sesterském listu Sun, v roce 2000 se vrátila do News of the World, aby nedělník vedla jako nejmladší šéfredaktorka v historii britských celostátních novin
» čtenost dokázala zvyšovat peprnými titulky, nejrůznějšími kampaněmi a, jak se nyní ukazuje, i najímáním policistů na odposlechy
» v roce 2003 přešla k šéfování nejmocnějšího deníku Sun, v roce 2009 ji její patron Rupert Murdoch udělal šéfkou všech svých britských listů
» její druhá svatba s Chaliem Brooksem v roce 2009 byla společenskou událostí, gratulovat přišel i její dobrý přítel a současný premiér David Cameron
» v polovině měsíce rezignovala a o dva dny později si pro ni přišla policie