Tomáš Pfeiler: Krypto nekončí. Nastane očistná fáze a reálné využití

Paralelní polis

Paralelní polis Zdroj: E15 Dominik Kučera

Kryptoměna bitcoin.
2
Fotogalerie

Každý, kdo se seriózně zajímá o investice, chápe, že neexistuje nic jako oběd zadarmo. Nadstandardní výnosy bývají vykoupeny nadstandardním rizikem. Periodicky se však objevují hráči, kteří věří, že dokáží nad tímto ekonomickým maximem vyzrát. Svět kryptoměn se stal v uplynulých letech pro takové investory doslova rájem. V tuto chvíli nemám na mysli čistě spekulativní sázky s cílem co nejvíce vydělat na kurzovém vzestupu, avšak snahu vygenerovat na relativně konzervativních produktech značný výnos. Do takových obchodů se zapojovala řada sofistikovaných investorů a mnozí z nich uvěřili, že dokáží odolávat gravitaci.

Poslední týdny však dokazují, že jejich přesvědčení bylo iluzorní. Celá plejáda projektů v segmentu DeFi (decentralizované finance) zamrzává a neumožňuje investorům vybírat vložené prostředky. V pozadí současných poklesů se skrývá opadnutí euforie kolem hlavních kryptoměn, jejichž ceny kolabují v reakci na měnící se likviditní paradigma. V prostředích vyšších úroků a snižujících se bilancí centrálních bank se ocitají v nemilosti burziánů mladé technologické akcie i jiné rizikové investice. Kryptoměny se s takovými aktivy logicky hýbou v tandemu.

Zajímavějšími jsou pády zdánlivě málo rizikových digitálních měn nebo projektů. Širší kurzový sestup v kryptosvětě rozpumpoval pád stablecoinu TerraUSD. Nestandardně vysoký úrokový výnos spojený s virtuální mincí vedl k tomu, že její vytváření masivně předcházelo reálnému využívání v transakcích, což pro žádnou měnu nemůže skončit dobře. Dalším spektakulárním případem byl moment, kdy společnost Celsius zakázala svým klientům – kteří do ní také vkládali peníze kvůli abnormálním úrokům – jejich prostředky vybírat.

Rozhovor s youtuberem a influencerem Petrem Márou

Video placeholde
• Reflex.cz

Firmy jako Celsius využívají prostředky získané od investorů pro poskytování likvidity různým hráčům v sektoru DeFi. Jde většinou o kolateralizované půjčky – ty jsou i páteří klasického finančního systému. V kryptu se ale děly excesy jako využívání stejného kolaterálu k více úvěrům. Když klesá hodnota takové zástavy prudce dolů, nastává proces, kdy se investoři snaží svá aktiva svolat zpět.

Současné dění tak nabízí otázku, zda v kryptoměnách nenastává lehmanovský moment, tedy pád jedné či více institucí pramenící ze systémových nerovnováh. Vývoj v posledních týdnech potvrzuje, že meteorický vzestup DeFi a cen některých tokenů byl založen na horečnaté spekulativní aktivitě a extrémní páce. Rozsáhlé „odpákování“, které ve světě tradičních peněz probíhá od roku 2008, dorazí i do krypta a dramaticky sníží výnosnost řady projektů či virtuálních mincí.

Pro digitální měny nemusí taková chvíle znamenat definitivní konec. Může nastat očistná fáze. Mnozí naznačují, že odliv spekulativních peněz povede k méně explozivnímu, avšak permanentnímu a udržitelnému rozvoji blockchainových technologií. Potenciální zájemci je však začnou zkoumat mnohem bedlivěji – zda nejsou pouhými spekulativními hračkami, ale mají reálné využití, například pro smart kontrakty. Nebo zda pobídky pro účastníky transakcí nejsou přehnaně výhodné a ekonomický model daného blockchainu je životaschopný. Zároveň reálně hrozí, že exodus retailových investorů může popularitu i perspektivu celého systému podkopat.

Ať už to s kryptem dopadne jakkoliv, aktuální propady ilustrují dvě věci. Zaprvé, žádná třída aktiv nedokáže dlouhodobě uniknout ekonomickým zákonitostem. Zadruhé, kryptoměny představují pokus o vytvoření alternativního finančního systému nezávislého na centrálních bankách. Paradoxně to však byly centrální banky a jejich extrémně uvolněná politika, která virtuální mince vynesla na výsluní. Návrat k utaženějším podmínkám digitální měny nezničí, zvýší však pochyby o smysluplnosti celého systému.

Autor je portfolio manažer, Cyrrus