Vladimír Pikora: EET se neosvědčila. Vyšší inkaso DPH má jiné příčiny

EET

EET Zdroj: profimedia.cz

Už je to více než rok a půl, co byla zavedena elektronická evidence tržeb (EET). Za tu dobu máme už krapet víc dat, než když se odpůrci a zastánci EET do krve hádali ještě předtím, než EET vůbec vypuklo. Budete překvapeni: stále ještě nikdo neví, kolik peněz do státní pokladny EET přinesla. I samotné ministerstvo financí částku jen odhaduje.  V roce 2017 podle něj EET přispěla k vyššímu inkasu DPH „kolem“ 5,2 miliardy korun. Ale jisté to není. Jak je to možné?

Není totiž vůbec snadné oddělit efekt zavedení EET a efekt rekordního růstu ekonomiky. I bez EET by byl výběr DPH podstatně vyšší než o rok dřív jen kvůli vyšší spotřebě domácností. Maloobchodní tržby v roce 2017 rostly o 6,1 procenta. Naivka by si mohl myslet, že to je právě v důsledku EET, jelikož lidé začali dosud tajené a nezdaněné tržby hlásit celé.

Jenže není to pravda. A že to není pravda, je jasné třeba už jen z toho, že i v první polovině roku 2018 rostly tržby o šest procent. A EET v tom nehrála vůbec žádnou roli, protože už byla dávno v běhu; roli v tom hrály pouze a jen vyšší příjmy domácností. Ostatně tržby rostly ze stejného důvodu i v okolních ekonomikách, a to bez EET.

Nikdo nemá o příjmech státu lepší informace než ministerstvo financí. Jeho tvrzení o přínosu EET nikdo nemůže ani potvrdit, ani vyloučit. Možná ministerstvo má pravdu. Pokud to tak ale je, není to žádné terno. Celkové příjmy státního rozpočtu v roce 2017 totiž činily obrovských 1 274 miliard korun. Z tohoto pohledu je 5 miliard korun prostě málo. Takové plivnutí do moře.

Jsem přesvědčený, že hlad státu po daních je kontraproduktivní a ekonomice ve výsledku škodí. Stát už vybírá od lidí dost peněz, a to dokonce, i když netlačí na pilu skrze EET. Problém není v příjmech. Naopak problém je ve výdajích. Vůbec bych proto do daní nesahal. Jejich permanentní změna ekonomiku rozkolísá, a tím jí ubližuje.

Celý komentář najdete na stránkách Reflex.cz >>>