Účtenkovka ztrácí hráče, o to víc hraje „tvrdé jádro“

Předání auta výhercům Účtenkovky

Předání auta výhercům Účtenkovky Zdroj: Ministerstvo financí

Tisková konference k Účtenkovce
Předání auta výhercům Účtenkovky
Předání auta výhercům Účtenkovky
Tisková konference k účtenkovce
Účtenka
15
Fotogalerie

Patříte mezi příznivce drobného hazardu? Pak jistě znáte Účtenkovku – loterii, na kterou nepotřebujete žádný speciální tiket, pouze účtenku z obyčejného nákupu s kódem FIK. Hraje ji stále méně lidí, kteří ale o to víc „sází“.

Ministerstvo financí (MF) oznámilo, že v srpnovém slosování bylo platných 13,2 milionu účtenek (z 15 mil. registrovaných) a že alespoň jednu platnou účtenku zaregistrovalo 361 837 hráčů. Loni v listopadu (losování za říjen 2017), kdy se hrálo poprvé, se zapojilo 452 691 hráčů a losovalo se z jedenácti milionů účtenek, přičemž rekordman jich zaregistroval 1 648.

Za deset měsíců tak Účtenkova ztratila zhruba 90 tisíc hráčů, což lze přičítat neochotě opisovat údaje z účtenky. Ne každou účtenku lze totiž korektně načíst mobilem.

Mezi dubnem a červnem 2018 se počet registrovaných účtenek pohyboval okolo 17 milionů, platných však bylo zhruba jen 15 milionů. Účtenkovku tedy hraje stále méně lidí, kteří však registrují relativně stabilní počet účtenek, což znamená, že se krystalizuje něco jako tvrdé hráčské jádro. Červencových třináct milionů lze jistě přisuzovat letnímu režimu a dovoleným.

Nejpočetnější skupinou hráčů jsou dle statistiky MF lidé mezi 30 až 50 lety věku, kteří tvoří zhruba polovinu hráčské báze. Necelou třetinu tvoří lidé od 18ti do třicítky. První cenou je každý měsíc milion korun, tou druhou nejatraktivnější je osobní auto.

Impulsem by pro Účtenkovku mohlo být spuštění 3. a 4. fáze evidence tržeb (EET), které je plánováno zhruba za rok (červenec až září 2019), kdy mají začít evidovat všichni ti, kteří přijímají platby v hotovosti a dosud neevidují.

Loterii provozuje společnost Wincor Nixdorf, která má s MF roční smlouvu, což mimo jiné znamená, že bychom se brzy měli dozvědět, zda MF s účtenkovou loterií počítá i do budoucna, respektive, zda bude kontrakt za 12 milionů korun ročně prodloužen.

Hrajete Účtenkovku?