Z parketu Davida Kocourka: Německo jede na solidní vlně

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8 Zdroj: BMW

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble v německém parlamentu
německý ministr financí Wolfgang Schäuble
Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble
BMW M3 Hurricane
5
Fotogalerie

Němečtí statistici zveřejnili v polovině ledna odhad celoročního růstu německého HDP za loňský rok. Z něj se dá předvídat mezičtvrtletní dynamika ve čtvrtém kvartále kolem 0,6 procenta. Tento týden se objeví odhady růstu HDP i pro další významné světové ekonomiky, Velkou Británii a USA.

 Ekonomové Société Générale míní, že odhad růstu amerického HDP bude na úrovni dvou procent proti předešlému kvartálu. Tahounem zřejmě zůstane soukromá spotřeba, která se zvýšila mezičtvrtletně o 2,5 procenta. Bude to znamenat zpomalení ze tří procent ve srovnání s průměrným růstem za první tři čtvrtiny roku 2016. Ale jak pro soukromou spotřebu, tak i pro celkový růst HDP by byl tento výsledek solidní.

Dnes bude zveřejněn odhad růstu HDP britské ekonomiky. Výsledek na úrovni 0,5 procenta mezičtvrtletně, který očekávají ekonomové Société Générale, pravděpodobně potvrdí nečekaně dobrou situaci v období po referendu o odchodu Británie z EU.

Výkon britského průmyslu stejně jako stavebnictví byl sice rozpačitý, avšak klíčový sektor služeb situaci zachraňuje. Růst tržeb na konci roku zpomalil, a proto je tedy odhad růstu HDP ve srovnání se třetím čtvrtletím o 0,1 procentního bodu nižší.

Americkou i britskou ekonomiku ovšem letos čekají důležité politické změny. Zatímco brexit by měl kvůli zvýšeným nejistotám ekonomický růst Británie zpomalit, Trumpem plánované daňové změny v USA by měly ekonomiku spíše podpořit. Česká ekonomika může těžit hlavně z dobré situace v Německu.

Autor je analytikem Komerční banky