Zápisník Jany Havligerové: Politici vědí, jak na to

Adriana Krnáčová už stříhá primátorský metr.

Adriana Krnáčová už stříhá primátorský metr. Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia

Kdysi dávno, na počátku osmdesátých let byla krásná doba. Pivo za dvě padesát, hranice zavřené a Havel též. Takhle, doslova, vzpomínají na minulý režim liberečtí komunisté. Text, hojně komentovaný, z jejich Facebooku už zmizel, z paměti čtenářů ovšem ne. 

A tak se předsedkyně krajského a okresního výboru KSČM Dana Lysáková jala vysvětlovat, že šlo jenom o žert. Vtípek, který prý na sociálních sítích v mnoha verzích koluje už dlouho. Nechápete? Soudružky a soudruzi mají na rozdíl od vás smysl pro humor.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) má zase smysl pro rodinu. Zuby nehty obhajuje fakt, že její manžel používá k cestě do práce luxusní superb, který jí byl z titulu funkce přidělen. Jak říká, proč by mu ho nemohla půjčovat, když je to podle ní výhoda odpovídající předpisům kraje. Je to žena na svém místě. Ví, jak si udržet muže.

Politici, obecně, zkrátka mají tendenci zapsat se u voličů tak, aby na ně nezapomněli. Velkolepý plán vymyslela i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Hnutí ANO ji na kandidátku do podzimních voleb nenominovalo, a tak se Pražanům rozhodla vnutit sama.

Prý utne letité diskuze o tom, jak naložit s pozůstatky Stalinova pomníku na Letné. V podzemí tak vznikne galerie a basta. Rada města by o zakázce na zpracování projektové dokumentace za zhruba 50 milionů měla rozhodnout v nejbližších týdnech.