Zápisník Jany Havligerové: Vládní veletoče

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Strakově akademii (28. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Strakově akademii (28. 5. 2020) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Jednání vlády o koronaviru 25. května 2020: Adam Vojtěch (za ANO)
Jednání vlády o koronaviru 25. května 2020: Jana Maláčová (ČSSD)
Jednání vlády o koronaviru 25. května 2020: Alena Schillerová (za ANO) a Robert Plaga (ANO)
Poslanecké sněmovna: zleva premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
5
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví ví, jak chránit vládu. Chcete Babišův kabinet kritizovat na masové demonstraci? Tak to tedy prr. Shromažďovat se může maximálně pět stovek lidí, a víc ani ťuk. 

Jeho vládní kolega, ministr vnitra Jan Hamáček, sice nejdřív prohlásil, že vyhlášené omezení se na demonstrace nevztahuje, ale dostal za to políček od jemu podřízených lidí. V posledním stanovisku vnitro přikyvuje Vojtěchovi. Ústavou zaručená práva neplatí, teď vládneme my.

Ministryně práce a taktéž místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová je přesvědčená, že časy bratrovražedných válek v sociální demokracii skončily. Podobnou roli nyní podle ní převzalo hnutí ANO, jehož členové se mezi sebou vzájemně mydlí a bojují o moc. Socialisté jsou jednotní. Věř a víra tvá tě uzdraví.

S právem si nejspíš příliš hlavu neláme ani pražský magistrát. Podle právníka Miroslava Dudy je možné významnou vozovku blokovat pouze s předchozím povolením silničního správního úřadu a se souhlasem policie. Ani jedno z nich prý magistrát v době, kdy vybudoval na Smetanově nábřeží betonové ohraničení hospodských zahrádek, neměl. No a co, hlavně že se vrací do hlavního města život. Komu se to nelíbí…