Zápisník Jaroslava Bukovského: (Ne)korektní výdělky

Švýcarsko skutečně není jen zemí idylických hor, luk a fialových krav, ale i daňových kejklů.

Švýcarsko skutečně není jen zemí idylických hor, luk a fialových krav, ale i daňových kejklů. Zdroj: Profimedia

Sladší než švýcarská čokoláda jsou položky odepsatelné ve Švýcarsku z daňového základu.
Věž s hodinami v Bernu: Okamžik zpřísnění se blíží, i pak si ale budou moci švýcarské firmy odepsat z daní třeba pokuty zaplacené v zahraničí.
Bern je idylický hlavně z pohledu placení daní.
Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění COVID-19, šéf firmy už to stihl zobchodovat.
Šéf Pfizeru akcie své firmy prodal hned v den, kdy firma zveřejnila zprávu o dokončení experimentální vakcíny.
6
Fotogalerie

Jsou na světě země, kde platí jakás takás daňová morálka. Třeba Česko. Jsou však i země pochybné. Třeba takový daňový ráj v Nizozemsku. A pak jsou země vyloženě sprosté. Třeba Švýcarsko. Tam si firmy ještě do konce roku 2021 mohou snížit daňový základ o úplatky soukromým osobám. To sice padne, zůstane ale možnost odečíst si pokuty zaplacené v zahraničí. Inu, švýcarský ráj má své temné kouty. 

S vakcínou proti koronaviru to nebude tak hot, chce se říci po kroku šéfa Pfizeru Alberta Bourly. Ten v den zveřejnění informace o dokončení protilátky prodal většinu svých akcií Pfizeru. Bourlova nákupní cena není známa, pokud by ale nakoupil během březnového krachu burz, což není pro jeho znalé oko insidera nereálné, měl by nyní bonus bezmála půldruhého milionu dolarů.

Hned vzápětí se objevily zprávy, že úspěch vakcíny bude vyžadovat nemalé investice do očkovací logistiky. Jaké podmínky účinnosti vakcíny se objeví zítra? Bourla neriskoval.