Zápisník Michala Noska: Kdo za to může?

Šmoulové

Šmoulové Zdroj: Falcon

Horkokrevné Kavkazany trápí závažný problém, který působí ploštice vroubenka americká. Za svou oběť si vybrala úrodné keře lískových oříšků, které tam patří k nejvýznamnějším zemědělským komoditám. Původ ploštice je patrný již z názvu – poprvé byla objevena v Severní Americe. To zřejmě u milovníků spiknutí vyvolalo přehršel teorií. Například ze separatistické Abcházie se ozývají hlasy o gruzínském útoku, z Ruska o americké biologické zbrani a mezi místními kolují fámy o tom, že ploštici vypustili italští konkurenti.

Jihovýchodní Moravou hýbe jiná živočišná kauza, totiž medvěd zabiják. Šelma, která na Zlínsku ničí včelíny a roztrhala už dvacet ovcí, koz a jednoho kohouta, se v tamních lesích zabydlela. Odborníci soudí, že medvěd přišel z pohraničních lesů. Milovníkům spiknutí se tak nabízí vysvětlení. Přivezli ho slovenští bačové, kteří se obávají konkurence. O americké stopě se však dá pochybovat.

Bez pochyb ale je americký přínos k popularitě Šmoulů. Modré postavičky, jeden z nejslavnějších výtvorů belgické komiksové tvorby, přesně dnes slaví šedesáté narozeniny. Světového věhlasu se ale Šmoulové dočkali až začátkem osmdesátých let, kdy se jich ujali v americkém studiu Hanna-Barbera a přetvořili v animovaný seriál. Šmoulové poté přerostli do zábavního impéria a šmoulí byznys ročně vydělává miliony dolarů. To není na bytosti, které nic nedělají, vůbec špatné.