Zápisník Štěpána Brunera: Všudypřítomné sucho

Boris Johnson se účastní debaty v Nottinghamu, 6. července 2019

Boris Johnson se účastní debaty v Nottinghamu, 6. července 2019 Zdroj: Reuters

Britským premiérem se podle očekávání stal Boris Johnson. Bezskrupulózní politik, který v minulosti opakovaně dokázal, že je věrný jen Borisovi. A zároveň člověk, který si dal za cíl dotáhnout rozchod s Evropskou unií do konce, ať to stojí, co to stojí. Nejednomu evropskému politikovi asi vyschlo v ústech. Všem je totiž jasné, že pravděpodobnost brexitu bez dohody, který poškodí všechny zúčastněné, právě vzrostla.

Sucho trápí také německé rejdaře. Zatímco dřív je ze skály nad Rýnem ohrožovala svým vražedným zpěvem vodní víla Loreley, kterou ve své slavné básni zvěčnil Heinrich Heine, dnes je prakticky za rohem zastaví říční dno.

Na suchu mohou brzy být i milovníci jednoho speciálního výrobku západočeského minipivovaru Chříč. Jeho IPA nazvaná Mahatma totiž nese jméno vůdce indického hnutí za nezávislost Mahátmy Gándhího. Tím pivovarníci popudili nadaci spravující odkaz indického vůdce, která se svou stížností obeslala snad všechna oficiální místa v obou státech. Jestli chcete Mahatmu ochutnat, měli byste si pospíšit.