Zápisník Vladana Gallistla: Bankovní zmatky

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Problémy českých bank s nesplácenými úvěry jsou srovnatelné s italskými. Alespoň tedy podle grafu agentury Bloomberg. Realita je pochopitelně naprosto jiná. Úroveň těchto půjček v Česku je na podobně nízké úrovni jako v Belgii či Dánsku, tedy pod třemi procenty. Jak je vidět, tak zahraniční média mají ohledně českých bank dlouhodobě zmatek.

V roce 2009 si i proslulý Economist myslel, že české banky poškozují hypotéky pro domácnosti ve švýcarských francích, což byl nesmysl. Na druhou stranu je aspoň zřetelně vidět, že Česká republika není žádný pupek světa.

Finanční arbitr zle zatápí pojišťovnám, když rozhodl, že některé produkty investičního životního pojištění mají právní vady. Zbývá dodat, že nejen právní. Investiční životní pojištění je totiž jeden z největších paskvilů, který poradci rvou do klientů s tím, že jde fakticky o spoření, což pochopitelně není. Klienti jsou následně překvapení, že jejich peníze se bez viditelného důvodu smrskávají. Pojišťovny se proto nemají čemu divit, že mají na trhu mizernou pověst.

Templeton kontra Penta. Akcionář skupiny Fortuna – investiční kolos Templeton – napadl nabídku na odkup akcií Fortuny. Neodráží podle něj poctivou hodnotu podniku. V případě sporu může dojít na pověstnou bitvu mezi Davidem a Goliášem. Je nutné podotknout, že v byznysu podobné spory nekončí jako biblický příběh.