Zápisník Vladana Gallistla: Rychle a pomalu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček (ČSSD)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Hypotéky (ilustrační foto)
Těžba ropy
5
Fotogalerie

Bankovní domy se poučily od prodejců pohonných hmot. Tuzemské benzinky totiž dokážou zvýšit ceny benzinu a nafty okamžitě v reakci na růst cen ropy na trzích, ale při zlevnění reagují se zřetelným zpožděním.

Zdůvodnění zní, že musejí vyprodat staré zásoby pohonných hmot, které byly dražší. Tento osvědčený postup využívají i bankovní domy, když místo ceny ropy na trzích stačí dosadit cenu peněz na trhu. Výsledek je však stejný: banky rychle zdražují hypotéky, když se pohnou ceny sazeb, ale se zlevňováním je to už výrazně horší. Asi mají ještě v zásobě drahé úvěry.

Vláda si nemůže dovolit zrušit superhrubou mzdu kvůli výpadku příjmů ve výši 25 miliard korun, tvrdí šéf ČSSD Jan Hamáček. Ano, jde o šéfa strany, která koncept superhrubé mzdy při jeho zavedení před jedenácti lety ostře kritizovala. A celkem oprávněně, protože superhrubá mzda zavedla dvojí zdanění. Došlo totiž ke zdanění zdravotního a sociálního pojištění, což jsou samy o sobě daně. Zrušení superhrubé mzdy by tuto „daňovou prasárnu“ odstranilo. To by se však ČSSD musela v uplácení voličů uskromnit.