Zápisník Vladana Gallistla: Vytoužená inflace

Nový britský premiér Boris Johnson

Nový britský premiér Boris Johnson Zdroj: Reuters

Tuzemské banky se s oblibou zaklínají digitalizací svých služeb. V tomto ohledu je paradoxní, že řada největších bank stále běží na několika informačních systémech a nedokáže je sloučit. Digitalizace je tak pro bankéře možná jen další módní slovo.

Britská libra se propadla na dvouleté minimum vůči americkému dolaru na kurz 1,21 dolaru za jednu libru. Britskou měnu srážejí dolů hráči, kteří spekulují na odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Důvodem je, že britským premiérem se stal Boris Johnson, který je zastáncem tvrdého brexitu. V případě odchodu bez dohody by ovšem mohl Johnson dokázat to, co se nepovedlo britské centrální bance. A to rozproudit inflaci kvůli masivnímu oslabení libry.

Americký prezident Donald Trump se ostře pustil do Číny, kterou varoval před tím, aby čekala na uzavření obchodní dohody do konce jeho prezidentského mandátu. V případě, že by byl opět zvolen hlavou Spojených států, bude podle něj výsledek jednání daleko horší. Jde o další doklad toho, že obchodní vyjednávání budou ostrá. Výsledkem snadno může být narušení světového obchodu a růst cen, po němž touží centrální bankéři.