Zdeněk Pečený: Kdyby Řecko nikdy nepřijalo euro

eurové bankovky

eurové bankovky Zdroj: ctk/AP

Řada teoretiků si nyní klade otázku, co by bylo, kdyby Řecko do eurozóny nikdy nevstoupilo. Nebylo by to pro něj lepší? Co kdyby otázka potřeby jednotné měny vůbec nevznikla na zasedání Společnosti národů v roce 1929? Pro zbídačené Řecko jsou tyto otázky docela zásadní.

Po všem, co se pokazilo, by třeba vlastní měna pomohla. Mohla by oslabovat, což by pomohlo řeckému vývozu. Tedy především turistickému ruchu. Kdyby dovolená v Řecku zlevnila o 30 až 50 procent, Řecko by o turisty určitě nemělo nouzi. Agentura Bloomberg nabízí hypotetický vývoj kurzu drachmy k německé marce v případě, že by v polovině 90. let minulého století nedošlo k jeho zafixování.

Od počátku 80. let, kdy Řecko rozšířilo Evropské společenství, drachma vůči marce oslabovala z 27 drachem za marku až na 60 za marku v roce 1985. Poté pokračovalo oslabování řecké měny dalších 10 let až se v roce 1995 zastavilo na 174 za marku. Tehdy už bylo jasné, že bude euro a vznikem Evropské měnové jednotky se oslabování drachmy zastavilo. Kdyby pokračoval nastolený trend, tak by dnes marka stála přes tisíc drachem.

Kdyby se Řecko třicet let nevezlo zadarmo a nepřijalo euro, kurz jeho měny by byl dnes podstatně jinde. Kurz drachmy vůči euru byl v roce 2000 zafixován na 340 za euro. Kdyby se vznik eurozóny obešel bez účasti Řecka, tak dnes Řekové za euro platí přes 1,5 tisíce drachmy a euroví turisté by na jihovýchodě měli letní ráj.

Data ukazují, komu euro opravdu prospělo. Od roku 1999 do loňska vzrostla řecká ekonomika o jedno procento. Německá za stejnou dobu vzrostla o téměř 20 procent. V roce 1981 by rozdíl mezi Řeckem a Německem v HDP na hlavu 8,1 tisíce dolaru, předloni už to bylo 21 tisíc. Řecká nezaměstnanost se mezi lety 1999 a 2015 zdvojnásobila z 11,4 na 25,6 procenta. V Německu naopak za stejné období klesla z 8,8 na 4,7 procenta.