Bitcoin se stal konzervativním, ale i na něm vznikají zajímavé projekty

Krypto Space

Krypto Space Zdroj: midjourney

Pro většinu lidí je bitcoin něco jako Divoký západ. Je v něm hodně rizika, pár odvážlivcům popřeje štěstí, ale většina lidí jej nikdy nepochopí a pohoří na něm. V rámci krypta je přitom bitcoin vlastně poměrně konzervativní. Jak co do cenových výkyvů, tak využití a postupného vývoje. Má sloužit jen jako uchovatel hodnoty, peníze, transakční prostředek.

Prudké změny a krkolomný vývoj se odehrávají jinde, většinou na platformách podporujících chytré kontrakty, jako jsou Ethereum a jeho různé kopie či „vylepšení“. A proto to bitcoin i od svých dlouholetých zastánců často schytává: vývojáři odcházejí jinam, nesmíme zaspat, nebo se bitcoin stane obsolentní.

KryptoSpace je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

Skálopevní zastánci nejstarší kryptoměny by s takovým tvrzením nesouhlasili. Bitcoin takový, jaký je, jim stačí. Přesto vznikají projekty, které jej mají či mohou posunout dál. Od lightning networku, který má umožnit extrémně rychlé a levné platby, až po projekty, které na jeho síti umožňují hrát například starou klasiku, hru DOOM.

Do podcastu KryptoSpace přišel Mario Havel z Paralelní Polis, která v květnu v Praze organizuje konferenci Pizza day. To je něco jako státní svátek bitcoinerů, který slaví první reálnou transakci, kdy jeden z uživatelů zaplatil za dvě pizzy deset tisíc bitcoinů, což je dnes něco přes šest miliard korun.

A s Mariem se bavíme právě o nových projektech, které okolo bitcoinu vznikají. Kromě lightningu jsou to:

1) Ordinals: lidé je znají jako eneftéčka (obrázky) na blockchainu bitcoinu. Ale technologie umožňuje ukládat do sítě jakákoli data. To přináší nové možnosti jejího využití.

2) Nostr – řešení, které umožňuje decentralizované publikování informací na webu. Jdou na něm stavět nové aplikace jako Nostr’s Damus, alternativa Twitteru, za kterým stojí právě zakladatel Twitteru Jack Dorsey.

3) Druhé vrstvy nad bitcoinem jako Taro či RGB, které na síť umožní přinést nové funkce, například nové tokeny (směnu bitcoinu za dolary a podobně).

Pokud chcete vědět detaily toho, co vše se na bitcoinu děje, poslechněte si celý podcast KryptoSpace.