Čína miluje gambling. Jestli někde začne kryptománie, tak tam, říká Krupka z Coin Bureau

Krypto Space

Krypto Space Zdroj: Midjourney

Svět financí se vždy točil hlavně okolo Spojených států. A podobně tomu bylo i u kryptoměn. Nejsilnější světová ekonomika udávala trend, a pokud se tamním investorům přestalo chtít nakupovat, znamenalo to ochlazení všude jinde. A naopak.

Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz

Administrativa Joea Bidena ale posledních sedm měsíců vede proti kryptu tvrdý boj. A pokud tak má po více než roce trvajícím bear-marketu, kdy se trhy plácají v depresi, oživení musí přijít odjinud. „Myslím, že až přijde další bull-run, tak to začne na sto procent v Asii nebo v Evropě,“ říká v podcastu KryptoSpace Daniel Krupka, šéf výzkumu největšího kryptokanálu Coin Bureau.

KryptoSpace je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách e15.

Jinak nepříliš progresivní Evropa má nyní oproti zbytku světa jednu velkou výhodu. Komplexní regulaci pod zkratkou MiCA, kterou před pár měsíci schválili poslanci a nyní ji začnou implementovat jednotlivé státy. Ta se snaží nastavit základní rámec, trhům a firmám tak dodává potřebnou míru stability. A hlavně jistotu, že jim nikdo nepůjde zbytečně po krku jako v USA.

Začátek další mánie ale Krupka očekává spíše ve zmiňované Asii. „My například sídlíme v Dubaji. V islámských zemích je ale ten problém, že některé meme-coiny jako Shiba Inu mohou být klasifikovány jako gambling. Proto mají rádi eneftéčka, u kterých je toto riziko menší,“ říká Krupka.

V Číně a v dalších zemích je to ale naopak. „V Asii, a hlavně v Číně gambling prostě milují. Hlavně když jsou ty mince levné a mohou toho koupit hodně,“ popisuje.

Právě kvůli takovému typu často velmi nezkušených investorů mají projekty jako zmiňovaný Shiba Inu či nedávno oblíbený token žabáka PEPE tak obrovsky nízkou denominaci. I drobní investoři si jich za pár dolarů mohou koupit miliony či miliardy kusů.

Čína nicméně před pár lety kryptoměny radikálně omezila. Začínají se ale ukazovat první skuliny a možné uvolňování zákazů, aspoň v některých částech. Velmi důležitý byl například krok Hongkongu. Ten v červnu po letech opět povolil nákup kryptoměn ze strany retailových investorů. 

Vše bude přísně regulované. Burzy nyní žádají o velmi přísně limitovanou licenci a omezené bude i množství kryptoměn, které budou moci obchodovat.

A co je nyní podle Krupky hlavní problém ve Spojených státech? Kromě žalob od Komise pro cenné papíry SEC, která začala o řadě projektů tvrdit, že nabízejí neregistrované cenné papíry, je to podle Krupky snaha tamních úřadů omezit přístup firem z oboru k bankovním účtům. 

Velcí investoři se podle něj bojí, že když nyní ve velkém kryptoměny nakoupí, tak už je nebudou moci vytáhnout zpátky. Existuje podle něj například riziko, že by i firmy jako tamní největší burza Coinbase nemusely mít bankovní účet.

Pokud vás zajímá, co dalšího by mohlo nastartovat nový bull-market, jaká jsou největší rizika na trhu a další, pusťte si celý podcast KryptoSpace.