Týden v kryptu: Bitcoin stagnuje, blockchainové kasino Rollbit vyskočilo za rok o tisíce procent

Zdroj: Grafika e15

Dobrý den, vítejte u shrnutí toho nejdůležitějšího, co se ve světě bitcoinu a etheru v posledních sedmi dnech událo.

Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz.

Jako vždy začneme trhy.

A jak je to letos v létě zvykem, byla to zase celkem nuda. Medvědí trh je tu v plné síle a všude vládne srpnová apatie.

Market cap všech kryptoměn je jeden bilion a 220 miliard dolarů, což je růst o necelé procento. Jinak za poslední dva měsíce se až na jednu krátkou výjimku pohybujeme stále mezi 1,2 a 1,24 bilionu. 

Jednička na trhu bitcoin mírně posílil, jeho hodnota za poslední týden vzrostla o 1,2 procenta na 29 380 dolarů.

Dvojka ether posílil o procento a stojí 1850 dolarů.

Mezi altcoiny bylo o něco víc zábavy.

Nejvíc vyrostl token směnárny a kasina v jednom Rollbit Coin. Ti začali své uživatele uplácet tokeny, co to jen jde, a na Twitteru je shilluje každý influencer, který může. Radši bez komentáře. Ale mánie se pořádně rozjela. Za poslední týden připočetli 62,5 procenta, za 30 dní 152,7 procenta a year-to-year 12 626,3 procenta. 

Vítězem číslo dva je se 46 procenty Thorchain a na místě číslo tři starý známý žabák PEPE s růstem o 21,2 procenta.

Loserem týdne je pak z TOP 100 XDC Network, kde proběhla po dlouhém růstu korekce o 17,6 procenta, opakovaně za sebou ztrácí i GMX, tentokrát 14,1 procenta, a 14 procent pak odepsal blockchain Kaspa.

PayPal vydal „zákeřný“ digitální dolar

Dnes nezačneme ničím jiným než novým stablecoinem od společnosti PayPal. Technologický gigant na blockchainu Etherea rozjel svůj PYUSD.

Jak na Twitteru nezapomněl zmínit známý investor Aleš Vávra, jedná se nejen o první velkou fintechovou firmu, která něco takového udělala, jedná se o první takovou firmu, která je navíc plně regulovaná, a ještě k tomu plně auditovaná.

PayPal už v kryptu jede téměř tři roky. Svým zákazníkům umožňuje nakupovat a držet různé kryptoměny už od listopadu 2020.

Vlastní stablecoin je ale úplně jiná liga. Takové zprávy by v době bull marketu zbouraly trhy. 

Vydávání tokenu bude mít na starost známá společnost Paxos a postupně bude nabízen americkým klientům PayPalu. Ti budou PYUSD moci nejen posílat, ale budou s ním moci i normálně platit anebo ho směňovat za jiné kryptoměny.

Tady je ale zase namístě nadšení trošinku zchladit. Jedná se samozřejmě o naprosto centralizované řešení, které má ve svém kódu pár nepěkných vychytávek. Pokud máte PYUSD například ve své peněžence a něčím se PayPalu znelíbíte, může firma pozastavit převody anebo zmrazit jednotlivé adresy. No a následně tokeny na těchto adresách zničit.

Takže to tak máte tisícovku dolarů a najednou ji nemáte. Přesně to v krytpu přece chceme.

Tether nekrachuje, investor Vávra prohrál sázku

Když už jsme tu měli stablecoiny a investora Vávru, musíme zmínit ještě jednu drobnost. Aleš Vávra se totiž loni v létě vsadil s bitcoinerem Alexandrem Pilařem o to, že zkolabuje společnost Tether. To je vydavatel největšího stablecoinu USDT s aktuální valuací přes 83 miliard dolarů. 

To se nestalo a Vávra tak prohrál dvě bedny šampaňského.

Ale zároveň dodal, že jeho přesvědčení trvá. „Ta moje sázka byla něco jako opce, která expirovala. Porazil mě čas, ne fakta.“

No. A minimálně při pohledu na krypto Twitter to může být pravda. Těžko říct, jestli se jedná o další Tether-FUD nebo realitu. Protože na internetu se zaručené informace o tom, že Tether krachuje a vezme s sebou celý systém, objevují několikrát do roka. 

Aktuálních teorií kolovalo několik. Jedna z nich pracovala ve zkratce s tím, že je celá hodnota firmy uměle nafouklá a že v posledních měsících roste mimo jiné kvůli tzv. upírskému útoku na svého amerického konkurenta, firmu Circle, která vydává USDC.

Celé schéma má údajně fungovat tak, že firma bere USDT, ty mění za USDC které si pak nechá proplatit od Circlu. A fiat dolary pošle na vlastní účty a vytiskne další USDT. Je pravda, že když se člověk podívá na grafy, jak v posledních měsících klesalo množství USDC a rostl USDT, vypadá to celkem podobně. Ale všechny tyto teorie berte velmi, ale velmi opatrně.

Tetheru se každopádně pěkně daří. Jen za první čtvrtletí oznámil čistý zisk 1,5 miliardy dolarů. Což, jak ve své analýze situace pěkně shrnuje na e15 další Vávra, akorát teď Jan, je více než zisky například BlackRocku.

Zakladatel FTX za mřížemi 

Náš oblíbený antihrdina SBF aka Sam Bankman Fried je, vážení a milí, za mřížemi.

Soudci už došla trpělivost s neustálým kontaktováním svědků, tajnými konverzacemi skrze šifrované aplikace a další. Poslední kapkou podle zpráv bylo, když SBF novináři New York Times pustil deníky šéfky Alamedy Research a své bývalé milenky Caroline Ellisonové, což bylo klasifikováno jako ovlivňování svědků.

SEC odložil žádost o bitcoinové ETF od ARK

Americká komise pro cenné papíry odložila rozhodnutí o tom, zda povolí otevření spotového bitcoinového ETF fondu společnostem ARK Investment Management a 21Shares.

Ve zkratce je to trošku tahání za různé nitky ohledně naplnění povinných lhůt a podobně, nyní se například žádost otevřela na 21 dní připomínkám veřejnosti.

Důležité ale je to, že SEC žádost odložila a nesmetla ze stolu. ARK o ETF požádal už v květnu, měsíc před BlackRockem a desítkou dalších žadatelů na konci června. A mezi odborníky to údajně vyvolalo očekávání, že se komise připravuje na schválení celého balíku bitcoinových ETF fondů najednou.

Coinbase rozjela nový blockchain 

Společnost PayPal není jediným velkým hráčem, který pošilhává po decentralizovaných financích. Velký krok kupředu nyní udělala i americká jednička Coinbase. Ta konečně spustila svoji novou druhou vrstvu na Ethereu s názvem Base

A je to tedy jízda. Během pár dní už na ni lidé naposílali téměř 200 milionů dolarů. 

Největší americká burza se rozjezd L2 navíc rozhodla podpořit i akcí nazvanou Onchain Summer, v jehož rámci si můžete vymintovat spoustu různých eneftéček buď úplně zdarma, nebo za pár šupů. Base sice tvrdí, že neplánuje žádný vlastní token, ale to tvrdili i ostatní. A mít tak pár eneftéček za pár centů, které mi popřípadě pomohou k budoucímu airdropu, nikdy neuškodí.

Kryptem můžete i pomoci

A jedna pěkná letní zpráva z české komunity. Neziskovka Dobré víly dětem pořádá tábory pro děti z dětských domovů. A letos se spojila s projektem Donat.Network a rozhodla se vybrat peníze i od kryptonadšenců. 

Jeden ze zakladatelů Jacob Jelen se spojil s youtuberem Kryptovláďou a podařilo se jim vybrat asi padesát tisíc korun, což pokrylo zhruba pětinu celkových nákladů. Gratulace.

Aktuálně na Donate.Network stále probíhá osm kampaní od pomoci seniorům přes zoopark až po stále běžící sbírku na dětské tábory od Dobré víly. 

Je to český projekt a platit můžete v osmi různých měnách od bitcoinu přes lightning až po ether, stablecoiny či solanu. Tak se na to mrkněte a pošlete nějaký ten drobák.