Práce na IČO nebo HPP – co se vyplatí?

Zdroj: Freepik

Práce na hlavní pracovní poměr je fajn, už vás ale možná nebaví pevně stanovená pracovní doba. Možná k tomu máte i jiné důvody a hlavou se vám honí myšlenky na to, jak skvělé by bylo pracovat podle sebe. Být sami sobě šéfem, zodpovídat se jen sami sobě. Je to ale opravdu tak skvělé? Vyplatí se pracovat na IČO, nebo je lepší HPP?

Být zaměstnancem na HPP nebo OSVČ?

Obojí má své klady i zápory, záleží i na osobnosti každého z nás. Někdo si nedovede představit, že by nad sebou neměl nikoho, kdo mu podá pomocnou ruku, pomůže nebo poradí, jiný zase potřebuje pracovat bez toho, jinak je ve stresu, nedokáže se na nic soustředit. Každý z nás je jiný, každý má jiné důvody, proč dělá to, co dělá.

HPP a OSVČ z pohledu zákona

Pod zkratkou HPP se ukrývá hlavní pracovní poměr, při kterém se smluvní vztah mezi zaměstnancem a jeho zaměstnavatel řídí podle Zákoníku práce. Ten definuje jak práva, tak povinnosti obou stran. Definuje, jak má vztah vypadat i to, čím se zaměstnanec musí řídit, zároveň mu ale poskytuje ochranu pro mnoho situací, například před nenadálým ukončením smlouvy nebo jednostranným prodloužením či naopak zkrácením délky pracovní doby.

Zkratkou OSVČ označujeme osoby samostatně výdělečně činné, které pracují na živnostenský list nebo přes vlastní s.r.o. Práce jako OSVČ se často označuje i jako práce na IČO, nejde už o vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem na základě Zákoníku práce, ale o smluvní vztah mezi dvěma firmami, který se řídí Občanským zákoníkem. Tyto dvě strany se pak mohou domluvit téměř na čemkoli, pokud to Občanskému zákoníku neodporuje, spolupráci lze nastavit svobodněji.

Klady a zápory práce na HPP

-        Při nástupu do zaměstnání vám bude stanovena zkušební lhůta.

-        Počítat musíte s vyššími odvody, a to podle výše mzdy.

-        Dovolenou vám musí schválit zaměstnavatel, dokonce ji může nařídit, a to klidně v době, která vám nevyhovuje.

+       Při práci na HPP máte jistotu, že každý měsíc dostanete za svoji práci sjednanou mzdu.

+       Zaměstnavatel se postará o většinu administrativy, vy nemusíte běhat po úřadech.

+       Máte nárok na dovolenou.

+       V případě nemoci vám zaměstnavatel bude platit nemocenskou.

+       Při žádosti o úvěr nebo hypotéku to budete mít snazší, zaměstnavatel vám vyplní potvrzení o výši příjmů.

+       Pevná pracovní doba, přesčasy vám zaměstnavatel vyplatí.

+       Zaměstnavatel vám poskytne vše, co pro výkon práce budete potřebovat.

+       Těšit se můžete i na zajímavé benefity, například stravenky, 13. plat apod.

+       Ženy mají za splnění podmínek nárok na placenou mateřskou dovolenou.

+       Pokud člen rodiny onemocní, máte nárok na ošetřovné.

Klady a zápory práce na IČO

Než se stanete OSVČ, čeká vás administrativní kolečko. Na vámi zvoleném živnostenském úřadě si musíte vyřídit živnostenské oprávnění, na jehož základě vám bude přiděleno identifikační číslo, tedy IČO. To je unikátní osmimístné číslo, na jehož základě lze každého živnostníka dohledat v živnostenském rejstříku. Vyplníte jednotný formulář, díky kterému zahájíte živnost, registrujete se k dani z příjmu, zároveň učiníte zadost oznamovací povinnosti zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

Freepik

Další věcí, se kterou jako ičař musíte počítat, je to, že za škody a závazky, které vzniknou vaším podnikáním, ručíte vy osobně. To se může dotknout nejen vás, ale celé vaší rodiny a vašeho soukromého majetku. Co dál?

-        Sami si vedete daňovou agendu.

-        Musíte se rozhodnout, zda budete podávat každý rok daňové přiznání, nebo pokud splníte stanovené limity, zda vstoupíte do režimu paušální daně.

-        Nemáte nárok na placenou dovolenou, na druhou stranu si sami určíte, kdy ji vyčerpáte.

-        Nebudete mít peníze na účtu každý měsíc ve stejný den, musíte počítat i s tím, že se proplacení faktury může pozdržet.

-        Délka pracovní doby není pevná.

-        Spolupráci s vámi druhá strana může kdykoli a okamžitě vypovědět, a to bez nároku na odstupné, pokud se ve smlouvě nedohodnete jinak.

-        Nemáte nárok na nemocenskou. Ženy, které chtějí čerpat placenou mateřskou dovolenou tak mohou učinit jen v případě, že si platily dobrovolné nemocenské pojištění, a to 270 dní před tím, než jej chtějí využít.

-        Máte odlišné podmínky pro získání půjčky. Banky často požadují historii podnikání, většinou alespoň 24 měsíců. Počítat musíte i se specifiky hypotéky pro OSVČ.

-        Sami si hledáte zakázky.

-        Náklady spojené s výkonem práce hradíte sami. A to jak pořízení potřebných pomůcek, tak třeba i pronájem kanceláře v Praze nebo jiném místě.

+       Sami si určíte, jak bude vypadat váš pracovní den.

+       Nesvazují vás pravidla firmy.

+       Sami si vyberete své klienty i spolupracovníky. Dokonce můžete podnikat spolu s manželem nebo manželkou.

+       Můžete se těšit na nižší zdanění a nižší povinné minimální odvody na sociální a zdravotní pojištění. (Na druhou stranu, pokud chcete alespoň průměrný důchod ve stáří, musíte si sjednat odpovídají í doplňkové důchodové pojištění.)