Rádio ZUN díky serverům od ZonerCloudu spustilo technologii RadioDNS

Zdroj: ZONER a.s.

Digitální stanice ZUN rádio vznikla za podpory společnosti ZONER a.s. O bezstarostný provoz stanice se od prosince 2021 starají nejvýkonnější servery od ZonerCloud.cz. Díky tomu může ZUN rádio jako první nezávislá stanice v Česku použít novou technologii RadioDNS. Co to je a jak vám RadioDNS pomůže při poslechu se dozvíte v tomto článku.

„Jako úplně první nezávislá stanice v ČR jsme na ZUN rádiu spustili RadioDNS. Je to nová technologie spojující digitální vysílání prostřednictvím DAB+ s online daty přenášenými skrze LTE nebo 5G sítě. Stabilitu a hladký proces implementace zajistily servery od ZonerCloud.cz. I díky ZonerCloudu můžeme ZUN rádio neustále inovovat,“ říká Ladislav Antoš, ředitel ZUN rádia.

ZUN rádio jako první nezávislá stanice podporuje RadioDNS

RadioDNS je nová technologie spojující digitální vysílání DAB+ s online daty přenášenými přes LTE nebo 5G síť. Tato funkce spojuje vysílací signál s IP adresou posluchače a naopak, čímž dosahuje bezproblémové komunikace mezi digitálním vysíláním a internetem.

Přestože ZUN rádio přijímá rozhlasový signál primárně skrze digitální vysílání DAB+, RadioDNS mu umožňuje automaticky přepínat i na rozhlasový signál přijímaný internetem. V praxi to znamená, že pokud například se svým automobilem vjedete do oblasti, kam vysílání DAB+ nedosahuje, přehrávač vás automaticky přeladí na LTE nebo 5G síť a vy můžete bez přerušení dál poslouchat. RadioDNS již nyní podporují automobily značek Audi, Volkswagen, Porsche a BMW.

Jaké funkce RadioDNS přináší?

Technologie hybridního rádia RadioDNS nabízí řadu interaktivních funkcí i nad rámec digitálního rádia. Posluchačům umožňuje zobrazovat dynamická metadata. Mohou to být např. odkazy na webové stránky a sociální sítě, dopravní informace a kamerové záznamy ze silnic a dálnic nebo třeba výsledky sportovních utkání.

Dále umožňují zobrazovat informace o programech, názvy stanic, jejich loga a popisy formátů. Posluchači si pomocí nich mohou vytvářet i tzv. „univerzální předvolby“, které jim pomohou vyhledat rozhlasovou stanici podle svých preferencí kdekoli na světě.

Z pohledu vysílatele je funkce RadioDNS také velice dobře využitelná. Podobně jako u běžné webové analytiky lze z dat získaných z internetu sledovat chování uživatelů. Vysílatelé mohou data využít například k tomu, aby posluchačům nabídli relevantnější obsah a lépe cílenou reklamu.

ZONER a.s.

Provoz ZUN rádia zajišťují servery od ZonerCloudu

Bezchybnou stabilitu přenosu a veškerou serverovou a síťovou infrastrukturu ZUN rádiu poskytují nejvýkonnější virtuální servery od ZonerCloud.cz. Své servery zřizuje do 55 vteřin, klade maximální důraz na bezpečnost a zálohování dat a využívá nejlepší virtualizační platformy na světě VMware vSphere a Microsoft Hyper-V. Výkonný hardware pro ZonerCloud dodává jednička na trhu mezi výrobci serverů Dell.

Díky tomu a třem nezávislým poskytovatelům internetového připojení a záložnímu systému napájení může ZonerCloud všem svým zákazníkům smluvně garantovat maximální možnou dostupnost služeb 99,99 %.

„Za každých okolností se naši zákazníci mohou spolehnout na kvalitní zákaznický servis, který ke každé službě získají ZDARMA. Nemusíte se bát, že vás odbydeme chatbotem. Veškeré servery a služby jsou pod nepřetržitým dohledem a na přání a dotazy zákazníků je připravena živá zákaznická podpora 24 hodin denně, 7 dní v týdnu včetně víkendů a svátků,“ říká Patrik Vaníček, vedoucí projektu ZonerCloud.cz

ZonerCloud tak dokazuje, že je skvělým partnerem pro všechny uživatele, kteří se potřebují spolehnout na maximální výkon a dostupnost serveru. Což je přesně to, co tak složitý projekt jako digitální rádio potřebuje. Díky ZonerCloudu může ZUN rádio bezstarostně vysílat pro tisíce posluchačů současně.