Fotoreportáž: Interiér burzy nebo zeleninové trhy. Podívejte se do zákoutí Pražské tržnice

Zeleninový trh v hale 22.

Zeleninový trh v hale 22. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

U hlavního vjezdu z Bubenského nábřeží stojí na mohutných podstavcích dvě monumentální plastiky Muže s býkem, někdy zvané jako alegorie Trhu a Jatek.
Součástí areálu je objekt bývalé burzy.
Budova v katastrofálním stavu se nachází nedaleko hlavního vstupu z Bubenského nábřeží.
Rekonstruovat by se měla začít už v příštím roce (na snímku interiér burzy).
Vznikne zde restaurace (na snímku interiér burzy).
30
Fotogalerie

Místy zanedbaný areál Pražské tržnice se má do dvaceti let díky investicím ve výši dvou miliard korun zařadit po bok prestižních evropských tržnic - londýnského Borough Market, kodaňského Kødbyen nebo madridského Mercado de San Miguel. Podívejte se do zákoutí výjimečného industriálního areálu v reportáži, která vznikla při příležitosti oslav 125 let od jeho vzniku.

„Veškeré zásahy mají svůj logický postup. Nejprve se bude zachraňovat to, co hoří, jako v případě objektu někdejší burzy. Na rekonstrukci existuje již připravený projekt, což v případě některých dalších objektů zatím není,“ přibližuje Michal Tošovský, kurátor Pražské tržnice.

V areálu tržnice bylo v minulosti obtížní cokoliv plánovat kvůli dlouholetému soudnímu sporu s někdejším nájemcem Delta Center. Ten město vyhrálo. Tržnice mezitím chátrala a zhruba pětina budov je nyní nevyužitá. 

Proměna tržnice by mohla trvat až dvě dekády, první rekonstrukce mají začít letos. Budoucnost řeší ekonomická studie vypracovaná poradenskými agenturami 4ct a JLL , kterou si nechal zpracovat Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Podle té by se měly investice vrátit do 13 až 16 let. 

Ekonomická studie na základě analýzy současného stavu i historie doporučuje rozložit aktivity v areálu podle zkušeností z trhu s komerčními nemovitostmi. Necelých 30 procent náplně tržnice by měl tvořit retail a služby, 20 procent by měl podle studie zabrat tvůrčí průmysl. 

„Výsledkem je koncepce zaměřená na vhodnou kombinaci prvků kultury, gastronomie, kreativních aktivit, byznysu a maloobchodu s rozsáhlou možností pro trávení volného času,“ uvedl Tomáš Ctibor, zakladatel a ředitel společnosti 4ct, která pro město vypracovala ekonomickou studii rekonstrukce s firmou JLL.

Areál Pražské tržnice v Holešovicích vystavělo hlavní město Praha na konci 19. století. Industriální areál fungoval jako jatka ještě v roce 1983. O deset později byl vyhlášen kulturní památkou. Letos oslavil 125 let své existence.