Českem se šíří dezinformace o opičích neštovicích, smrtnost nedosahuje ani procenta, říká viroložka

Video placeholde
A plus X: Českem se šíří dezinformace o 37 procentní smrtnosti opičích neštovic. Viroložka nabádá ke klidu
Opičí neštovice.
Opičí neštovice.
Opičí neštovice.
5
Fotogalerie

Od roku 2000 je smrtnost u nakažených dětí 37 procent, napsal na svůj Twitter molekulární biolog Omar Šerý. Podle odborníků oslovených Reflexem je ale toto číslo přestřelené. Jak jsou opičí neštovice nebezpečné, jak se přenáší na člověka a jestli proti nim existuje vakcína, se dozvíte v článku.

„Nevím, odkud pan profesor má takové odhady, já jsem na takto vysoká čísla nenarazila. Smrtnost 37 procent bych přisuzovala pravým neštovicím. Ale nikoliv opičím. Větší počet případů opičích neštovic se vyskytl v USA v roce 2003, rezervoárem byli stepní psouni, hlodavci, kteří se prodávali v obchodech se zvířaty. Mezi několika desítkami nakažených byly i děti a údajně až 20 procent z nich mělo komplikace. Žádné z dětí ale nakonec nezemřelo," uvedla viroložka Hana Zelená.

V současné době se opičí neštovice překvapivě rychle šíří světem. Přestože je počet případů nečekaně vysoký, zatím se zdá, že není důvod k panice. Žádné úmrtí dosud není hlášeno a ani průběh onemocnění není u většiny nakažených podle dostupných informací těžký. Susan Hopkinsová z britské agentury pro zdravotní bezpečnost uvedla, že většina nakažených v Británii se uzdravila sama.

V afrických zemích na tuto chorobu může zemřít v závislosti na tom, jaký kmen opičích neštovic se šíří, až deset procent nakažených, nic ale nenasvědčuje tomu, že by měl tento scénář nastat nyní. Současná variace, která se objevila v Evropě, je mírnější a úmrtnost na ni nedosahuje ani jednoho procenta. Navíc se nemoc obvykle nešíří snadno jako respirační onemocnění. K nákaze je potřebný velmi těsný kontakt.

Video placeholde
První případ opičích neštovic v Česku. Jak se chránit? • Videohub

„Po druhém nebo maximálně třetím přenosu mezi lidmi se to zastaví," popisuje v podcastu A plus X typický průběh šíření Hana Zelená. „Je to zoonóza, tedy virus přenosný ze zvířete na člověka. Mezi lidmi se obvykle dlouho nešíří, protože k tomu, aby se nevyčerpal, potřebuje zvířecího nositele."

Máme proti opičím neštovicím vakcínu? Pokračování celého článku najdete zde >>>