Evropské kosmické agentuře dodává díly i česká firma. Zisk je ale omezený, říká jednatel

Pavel Sobotka

Pavel Sobotka Zdroj: ČTK

Společnost Frentech Aerospace začínala v letectví, ale stala se jedním z českých lídrů kosmických technologií. Jak je využívá při práci pro Evropskou kosmickou agenturu, vysvětluje jednatel firmy Pavel Sobotka.

Jak náročný je přechod od vývoje leteckých technologií ke kosmonautice?

Je to zásadní rozdíl. Pro letecký průmysl je typická opakovaná výroba, byť je přísná a má vysoké požadavky. Při produkci pro kosmický průmysl jsou to téměř vždy nové produkty a díly, které se nebudou opakovat. Jsou to kusové záležitosti, takže se neřeší ani efektivita výroby a optimalizace, což přináší problémy při výrobě. Je s tím také spojeno vyšší riziko.

Lze srovnat vývoj pro Evropskou kosmickou agenturu a komerční projekty?

U ESA může zisk dosahovat maximálně osmi procent, takže pokud nastanou problémy, projekty nejsou výdělečné. Fungování na komerční bázi je pro nás jednoznačný cíl, práce pro ESA však slouží k tomu, abychom se naučili s technologií pracovat. Třeba softwarové firmy mohou snáze generovat zisk, protože nenesou takové riziko.

Co kosmický vývoj v Česku trápí nejvíce?

Je to nedostatek zaměstnanců, který se projevuje hlavně u dělnických profesí. Mladí nemají dostatečné znalosti. Snažíme se je průběžně školit, ale základy z učilišť nestačí. Podobné nedostatky v praktické výuce ale vidíme také u vysokoškoláků.

Jak si stojí Češi v rámci ESA?

Jsme teprve na začátku. Po vstupu do agentury trvalo, než jsme pochopili všechny procesy, aktivní jsme tak jen několik let. Za tu dobu jsme ale dosáhli mnoha úspěchů a plno věcí jsme se naučili. Měli bychom však dokázat vyrábět, testovat a montovat větší a složitější celky a subsystémy. To je ale otázkou širších snah o podporu takových technologií v Česku.