Ivana Jačková: Občas si chce někdo objednat i fyzickou likvidaci

Ivana Jačková

Ivana Jačková Zdroj: E15

Na jedné straně neohrožení hrdinové typu Hercula Poirota, na straně druhé přešlapy, kterých se soukromé detektivní a bezpečnostní agentury sem tam dopouštějí. Zhruba takový je obrázek této branže v očích laiků. Zákulisí tohoto oboru odhaluje Ivana Jačková, šéfka jednoho z největších hráčů na tomto trhu, společnosti Euro Secur.

E15: Jak jsou v současnosti vytížena soukromá očka?

Detektivní činnost neprobíhá každý den. Není to tak, že by dennodenně někdo přicházel a chtěl vyřešit nějaký případ. V případě bezpečnostních služeb jsou však uzavřené kontrakty na dlouhou dobu. Děláme například ochranku v supermarketech, i když v tomto případě termín ochranka používáme neradi. Spíše říkáme detektiv v obchodě. V tomto segmentu máme každý den v práci stovky zaměstnanců.

E15: Která z těchto činností přináší firmě více tržeb?

Velké zakázky, které se týkají například hospodářské kriminality, jsou pochopitelně nákladnější. Vyšší roli tu hraje diskrétnost, vytváříme analýzu a plán postupu, zapojujeme tým specialistů. Přestože je tento typ zakázek spíše krátkodobější, určitě je obratově zajímavější a má i lepší marže. Na druhé straně úspory klientů díky našim informacím a doporučením mohou být v řádu milionů korun. Zakázky pro řetězce jsou naopak smlouvy dlouhodobé, ale tam se pracuje s minimálními maržemi.

E15: Takže detektivové honí kromě lumpů i ceny?

Je spousta firem, které se nabízejí pod cenou. Občas vídáváme konkurenční nabídky, které jsou ochotné lidem platit dokonce méně než minimální mzdu. Nebo zaměstnávají lidi jen na dohodu o vykonání práce či dokonce úplně načerno bez pracovní smlouvy. A to hodně křiví ceny na trhu. Je to problém, který se pak odráží rovněž v kvalitě zaměstnanců, kteří tuto práci dělají. Proti tomu se bojuje jen těžko. My se tomu snažíme čelit důrazem na kvalitu našich pracovníků. Školíme je, musejí mít slušné znalosti z práva, psychologie, sebeobrany a dalších oborů.

E15: To je hezké, ale jde s tím v tvrdé cenové konkurenci obstát?

Někteří zákazníci skutečně nekoukají na nic jiného než na finanční položky, což vyplývá z cenového boje mezi řetězci. Zvláště tvrdé je to v oblasti rychloobrátkového zboží. Ale myslím, že se nám obecně daří, i když je to běh na dlouhou trať.

E15: Kdo pro vás dělá?

V bezpečnostních službách máme například zaměstnance jen se základním vzděláním. My jim ho doplňujeme, vzděláváme je. Pak máme samozřejmě lidi, kteří přicházejí z bezpečnostních složek státu. Našli bychom mezi nimi i několik bývalých příslušníků tajných služeb.

E15: Když už za bezpečnostní služby inkasujete málo, platí řetězce alespoň včas?

Dělali jsme například pro obchodní řetězce, které už nyní v České republice nejsou. Když odcházely, měli jsme problémy, aby nám vůbec zaplatily faktury, což byly často nemalé částky.

Už se nám stalo, že přišel někdo s vymyšlenou identitou a chtěl, abychom mu dopomohli k něčemu, co by pak zneužil pro trestný čin

E15: Jak se váš obor bude vyvíjet dál?

Hodně záleží na legislativním rámci. Pokud koncesi budou dostávat i firmy, jež svou práci nezvládají profesionálně, budou tu stále hráči, kteří cenově deformují trh, ale také dehonestují pohled na bezpečnostní agentury.

E15: Takže byste byla pro přitvrzení pravidel?

Určitě. Ale vyvážila bych to širšími pravomocemi pro detektivy, kteří by splňovali přísnější legislativní kritéria.

E15: Zasahujete také přímo ve firmách?

Organizovanou trestnou činnost uvnitř společností řešíme poměrně často. Jde například o to, když se ve firmách ztrácejí data, někdo něco kopíruje, vynáší duševní vlastnictví. Dvě třetiny těchto přečinů páchají sami zaměstnanci.

E15: Můžete dát příklad?

Například velká firma, která vyrábí jogurty nebo stavební díly, najednou čelí konkurenci výrobků, které se chlubí téměř podobným složením. A nový konkurent navíc nemá jen podobné výrobky, ale i stejné technologie a knowhow. Stává se to například mezinárodním firmám. Přijdou sem a najednou se začne objevovat konkurence, která staví na tomtéž. A to díky informacím, jež by se vůbec neměly dostat ven. Stává se i to, že někdo zaměstná své lidi přímo u své konkurence a ti tam pak škodí zevnitř.

E15: Lze vysledovat počet takovýchto případů?

V ekonomické sféře takových případů určitě přibývá. Vznikající škody jsou navíc mnohem rozsáhlejší. Mimo jiné kvůli tomu, že moderní technologie umožňující průnik k firmám jsou v současnosti velice rozšířené a relativně levné.

E15: Když si vás firma objedná, jakými cestami se k jejím pracovníkům dostanete?

Dá se to udělat mimo jiné tak, že do firmy nasadíme člověka, který informace posbírá a zjistí, co se v ní vlastně děje. To znamená, že s ostatními zaměstnanci chodí i na pivo a stýká se s nimi mimo pracovní dobu. Zkrátka dělá vše, aby zjistil, kde je slabé místo. Všechno se samozřejmě musí dít pod určitou legendou, aby se neprovalilo, že ve firmě takové šetření probíhá. Není to však nic nelegálního. To neděláme. Dbáme zákonů a do akcí, o nichž si myslíme, že jsou za hranicí, nejdeme, a to, co je navíc, je naopak zase naše přidaná hodnota a tajemství.

E15: Objevují se zájemci o něco, co už je za hranou?

Občas někdo, kdo už neví kudy kam, se po telefonu zeptá třeba i na fyzickou likvidaci. Neřekne to třeba přímo, ale z náznaků je to jasné. Takový člověk si neuvědomuje, že když řekne něco víc, je naší povinností to nahlásit. Jinak ale neodmítáme jen nelegální zakázky. Pokud máme dojem, že by něco ohrozilo naše zaměstnance nebo nám způsobilo jiné problémy, tak do toho také nejdeme.

E15: Byli někdy vaši zaměstnanci v ohrožení?

Už je to delší dobu, když jsme vyšetřovali jednu kauzu týkající se pojistných podvodů. Náš majitel tehdy přijel ze schůzky, vcházel do firemní garáže a najednou přistoupil člověk v motoristické helmě, namířil zbraň a vystřelil. Kulka ho naštěstí jen škrtla. Další už nevypálil, protože se mu zasekl zásobník. Jiný případ se týkal řetězce, kde naši detektivové zadrželi zloděje. Odvedli ho do zázemí prodejny a ten člověk vytáhl střelnou zbraň a vpálil si kulku do hlavy. Detektivové v obchodech nemají právo vynutit si osobní prohlídku. Což samozřejmě každý, kdo jde krást, ví. O to je nebezpečnější, že nevíte, co ten člověk u sebe má.

E15: Nosí detektivové zbraně?

Pokud děláme na kauze, která si to vyžaduje, tak ano. V obchodech se ale zbraně rozhodně nenosí, dokonce například ani pepřové spreje, jejichž užití v prodejnách nepřipadá v úvahu.

E15: Občas se přesto objeví informace o poměrně drsných zásazích bezpečnostních služeb právě například v supermarketech.

Člověk, který selže a jedná jinak, než má dáno v pokynech, se samozřejmě může vyskytnout i v našich řadách. Avšak pokud si někdo takové zásahy přeje, určitě na trhu najde firmu, která takové protizákonné přání splní. My ale tyto věci rozhodně neděláme.

E15: Jak předem poznáte, že byste se mohli namočit do něčeho nekalého?

Zakázky si pochopitelně předem ověřujeme, protože k podílu na nějaké trestné činnosti se můžete dostat poměrně lehce. Už se nám například stalo, že přišel někdo s vymyšlenou identitou a chtěl, abychom mu dopomohli k něčemu, co by pak zneužil pro trestný čin. Na to si dáváme velký pozor a v úvodu sepisujeme řádnou smlouvu. Při sebemenší pochybnosti dáváme od takových zakázek ruce pryč.

E15: Řešili jste někdy úniky informací do médií?

S tím jsme se setkali asi dvakrát. Šlo o informace o jedné známé osobnosti, které se neměly dostat ven. To znamenalo, že někdo z okolí této osobnosti tyto informace vynesl, ačkoli tvrdil opak.

E15: Jsou nějaké bezpečnostní problémy, které skýtají nové příležitosti pro váš byznys?

Určitě jde o kybernetickou kriminalitu. Kromě servisu firmám poskytujeme poradenství také například školám a rodičům, jak chránit děti při surfování po internetu.