Jan Mičánek: Místo aby nás chválili, stále slyším jen řeči o monopolu

Jan Mičánek

Jan Mičánek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Less & Forest podal nejlepší nabídku ve velkém tendru Lesů ČR na třech čtvrtinách územních jednotek. „Nyní slyším z různých stran, že je to celé špatně. Samozřejmě, že je to špatně. Kdybychom věděli, že v takové míře uspějeme, takto natvrdo bychom zakázky asi nekalkulovali,“ říká majitel a šéf holdingu Less Jan Mičánek. Jeho firma stejně podepíše jen tolik zakázek, na kolik má kapacity, tedy podobně jako loni.

* E15: Druhý nejvyšší počet nejlepších nabídek od jedné firmy činí pouhých šest. Čím si tento odstup vysvětlujete?

To se nestalo poprvé. Dali jsme nejlepší nabídky na 76 procentech jednotek už v roce 2007 (při tříletém tendru) a naši kolegové z LST Trhanov a Českých dřevařských závodů to zopakovali v malých tendrech na letošní rok, neboť také dosáhli vysokého počtu nejlepších nabídek.

* E15: Ale podepsali vždy jen část té zakázky.

To je logické. Představte si, že máte dobrou, relativně malou lesnickou firmu a chcete získat státní zakázku. A máte kapacitu na jednu z celkových 117 jednotek. Nebudete riskovat, že dáte jednu nabídku na jednu zakázku, kterou chcete. Pravděpodobnost, že uspějte, i když budete opravdu dobrý, je asi dvacetiprocentní. Takže dáte nabídky na pět zakázek, abyste získal tu jednu. Jenže pokud jste opravdu dobrý, máte nízké náklady, umíte dobře prodávat své služby a dosahujete dobrých cen na trhu se dřevem, může se ukázat – protože je to absolutní ruleta – že jste dal nejlepší nabídku u všech pěti zakázek. Firmu ale máte pořád stejně velkou, tak podepíšete jen jednu. Zákon s tím také počítá, umožňuje zadavateli nabídnout zakázku druhému nebo třetímu v pořadí. A když se to nepodepíše s nimi, řízení se zruší a vyhlásí znovu. Nechápu, proč se všichni tak diví. My jsme do toho šli s cílem udržet si pozici na trhu přecenili jsme své soupeře. Tím nastala tato situace.

* E15: Podepíšete smlouvy na všech 88 jednotkách?

Ne, vždyť je to pět milionů kubíků dřeva ročně. Teoreticky by to sice šlo, mohli bychom vsadit na to, že získáme jako subdodavatele naše kolegy, kteří neuspěli. Ale to by museli dělat za naše ceny. A to je zásadní problém, protože my jsme do toho šli natvrdo a každému se to bude za naše ceny dělat špatně. Troufám si říct, že nikdo z našich konkurentů nemá takovou kombinaci počínaje sazenicemi přes kapacity v pěstební a těžební činnosti až po dopravu. Není v tom nic tajemného. Nikdy jsme nikomu nepřeprodávali zakázky, jak se nyní ozývá. To je absurdní. Představte si, že bychom to dělali. Za námi je dvacet třicet firem a představa, že budou všechny potichu a že se to nikde nezveřejní, je nesmysl.

* E15: U kolika jednotek byste mohli podepsat smlouvy?

Letos pro stát děláme dva miliony kubíků dřeva. V závislosti na vývoji říkám pracovně, že plus minus by to bylo něco podobného, jako máme letos. Na to máme kapacity, z takového množství umíme dřevo dobře prodat. Neměli bychom mít velké oči.

Nikdo nás nepochválí

* E15: Podle Transparency International se v souvislosti s počty nejlepších nabídek nepodařilo zamezit monopolizaci a dochází ke koncentraci trhu, tedy pokud byste podepsali 88 smluv…

Ale my je nepodepíšeme. Naše pozice na trhu zůstává stejná.

* E15: Podle odhadů téže organizace jsou ceny vašich nabídek v průměru o 10 až 15 procent vyšší než u druhých v pořadí. Odpovídá tento odhad?

Nevím přesně, ale nevylučuji to. Ale nevidím v tom problém. Jestli ho vidí Transparency International…

* E15: Asi se snaží přijít na to, čím jste uspěli.

Cenou. Ta je poskládaná z desítek, možná stovek různých položek. Málokdo si uvědomuje, že pokud to takto proběhne, všichni ostatní budou mít daleko lepší zakázku než my. Protože jen my to budeme mít za ostré ceny, všichni ostatní je budou mít za lepší. Místo aby nás všichni chválili a říkali: Mičánku, to jste dobří, pro stát jste něco udělali, protože zaplatíte zdaleka nejvíce ze všech, všichni mi říkají: No co jsi to provedl, takovou nehezkou věc, monopol, koncentrace trhu… Neslyším žádné pozitivní slovo. Přitom na základě našich nabídek český stát dostane o 10 až 15 procent za dřevo více, než kdybychom to neudělali. A nikdo mě nechválí, nevím proč.

* E15: Jak to, že můžete nabídnout o tolik vyšší cenu?

Je to tím, že ostatní to neumějí. Samozřejmě, že profitujeme také z objemu. V obchodu se dřevem je to velmi důležité. Když budete mít 10 tisíc kubíků dřeva, můžete být génius, a nikdy nedosáhnete cen, jakých dosáhneme my. Protože ceny vznikají jednáním s odběrateli. A pokud jste jako my orientovaní na velké zpracovatele – což je páteř trhu, na kterém pět největších firem zpracovává padesát šedesát procent všeho dřeva v Česku – vaše pozice nikdy nebude taková jako firmy s malým objemem. Hlavní je ale znalost problematiky a zkušenost lidí. Obchod se dřevem je více kumšt než práce. To je jako šachy. Je to hra, musíte dokázat odhadnout lépe než ostatní strukturu poptávky. Nevypadá to tak, ale je velice těžké zařídit, abyste strom rozřezal správně. Každý strom je jiný. Můžete se trefit úplně ideálně a rozřežete jej tak, že všechno dřevo ze stromu prodáte nejlépe, jak to jde. Anebo ne. Klíčová je také doprava. V ceně dřeva se projevuje v desítkách procent. Rozhodnout se, odkud dřevo dodáte, z jakého místa, v jakém čase, v jakém objemu, to je velký kumšt.

Všude se krade

* E15: Lesy ČR i ministerstvo začaly mluvit o zvýšení požadavků na ochranu proti krádežím dřeva. Lze tomu zabránit?

V Česku se krade všude. Je to strašné, ale je to fakt. A je dobré vést debatu na tomto pozadí. Nikdy jsem nepochopil, jestli Lesy ČR, když mluví o krádežích, mluví o tom, co lidi kradou nám, protože jsme letos měli desítky případů, kdy nám ukradli dřevo. Dokonce jsme přistihli i lidi z Polska. Nejsme schopni s tím nic dělat, policie to neřeší, pro ně je to malý problém. Ani nevím, jestli letos někdy někde někoho chytili, takže to odepíšeme.

* E15: Lesy ČR měly na mysli případy, kdy jim kradli dřevo smluvní partneři…

To je pro mě směšná představa. Tato firma zaměstnává asi 160 hajných. Ti by museli krást to dřevo, nikdo jiný ve struktuře firmy by to nemohl udělat. Představte si, že si svolám 160 mužů a řeknu jim: Letos musíte vyrazit do lesa a ukrást pro mě nějaké dřevo, protože paní Mičánková má málo peněz. Já si to představit neumím. To je nesmyslná představa. Individuální případy nevylučuji. Ale nevěřím, že by se to dělo masově. Ukrást dřevo není jednoduché, na to je třeba vždy více lidí. Natož je pak prodat. I na pile musí projít účetnictvím, musí se vytvořit nějaké černé fondy… to jsou všechno trestné činy.

* E15: Podle šéfa dozorčí rady Lesů ČR Miroslava Zámečníka registruje rada pouze jeden větší případ, kdy jim smluvní firma způsobila škodu asi osm milionů korun…

Osm milionů korun? To je osm tisíc kubíků, děleno třiceti – to je v nákladních autech. To bych chtěl vidět. O tomto případu nevím. Ano, může nastat, že nedojde k fyzické krádeži, ale administrativně mimo les. Ale nevím, jak to provést.

Jan MičánekJan Mičánek|E15 Robert Zlatohlavek

* E15: Požadavky na vyšší ochranu před krádežemi ba i součástí smluv, například povinné GPS v harvestorech, možnost stahování a kontroly dat z harvestorů a další. Promítly se tyto požadavky do výše vašich nabídek?

Smlouva, která je součástí výběrového řízení, je pro nás v mnoha směrech velmi problematická. Věcí, které jsou tam špatně, je velmi mnoho. Jsem přesvědčen, a nejsem sám, viděla to i spousta právníků, že je to zneužití dominance na trhu. Říkají: Tak ji nepodepisujte. Ale my nemáme možnost smlouvu odmítnout. Nemůžu říct 1500 zaměstnancům, že se mi to nelíbí a končíme. Máme v tom také investováno spoustu peněz. Některá technická opatření jsou neproveditelná. Třeba harvestory. Ptali jsme se na to a v celém Česku jsou prý jen čtyři stroje, které umožňují vytahovat data z jejich počítače. Pokud by na tom Lesy ČR trvaly, nevím, jak by se to řešilo. Jestli vyměnit celý strojový park – ale harvestorů jsou tady stovky – nebo jen technické úpravy těch strojů. Nebráníme se tomu, ale museli bychom do toho investovat, vyměnit celý hardware, přičemž u některých strojů to možná ani nejde. Ve smlouvách jsou věci, které zavání dodatečnými náklady, a my nevíme, jaké budou.

* E15: Co se vám na smlouvách ještě nelíbí?

Smlouva nás diskriminuje v mnoha věcech. Někdy to jsou i jen technické detaily, pro laika obtížně hodnotitelné. Je tam spousta drobných ustanovení, většinou sankcionovaných, která kdyby se měla zcela dodržovat, přestává v situaci řešitelné zdravým rozumem zdravý rozum platit, protože smlouva říká něco jiného. Kumulací těch problémů se dostáváme do situací, kdy je smlouva v podstatě neplnitelná, a to z obou stran. Z minulosti si přitom nepamatuji, že by krádeže dřeva byly nějakým problémem. A letos všichni zúčastnění, především ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora, bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa, Zámečník, to opakují stále dokola. Protože je to – já si to tak vykládám – podle nich mediálně správné.

Jestli zná Zámečník případ osmi tisíc kubíků, nevylučuji to, ale pochybuji, že by se o tom v branži vědělo. Ale pak je to administrativní krádež. To není tak, že by někdo naběhl do lesa a ukradl dřevo tam. V tom případě jsou technická opatření na nic a GPS na harvestoru tomu nezabrání.

* E15: Velkým tématem bylo letos zaměstnávání cizinců. V té souvislosti se zmiňovalo jméno agentury Affumicata a také skupiny Less…

Na to jsem velice naštvaný. České lesnictví bylo vždy závislé na gastarbeitrech. Celá ta léta, co to dělám, si nepamatuji dobu, kdy by bylo možné zajistit práce v lesích pouze českými pracovníky. To není žádná výjimka, v Rakousku v pěstební činnosti také žádného Rakušana nenajdete. Když potřebujeme 700 lidí na zalesňování u hranic v Krušných horách, musíme je někde najít a dovézt je tam. Pokud se agentury nabídly, že takové lidi seženou a dovezou, podepsali jsme s nimi smlouvu. Ale to nejsme jenom my. Všechny lesnické firmy zaměstnávají zahraniční pracovníky.

* E15: Spíše jde o to, že v některých případech byly podmínky těch pracovníků velmi nedůstojné, podle aktivistů až na hranici otrocké práce. Máte možnost to kontrolovat?

Ne. Jak to máme kontrolovat? Můžeme si zkontrolovat odvedenou práci, to je podklad pro fakturaci. Agentura nám to vyfakturuje, my zaplatíme. Agentura nedá těm lidem nic. Pokud neumím vietnamsky, nedozvím se to. Agentura je cizí subjekt, s nímž obchodujeme stejně jako se stovkami dalších firem. Bylo tady tolik novinářů, právníků, a já jim vždy říkal: Poraďte, co máme dělat? Nikdo nám neporadil.

* E15: Změnit agenturu?

To jsme udělali. Ale oni se přesunou, založí novou firmu a jak máte zjišťovat, co jsou zač? Musel bych zaměstnávat detektivní agentury nebo lidi, kteří to budou zjišťovat. To je nesmysl. Ať nejdou po nás, ale po nich. Pokud chce stát do toho nějak zasahovat, tak se musí obracet na agentury, jichž se to týká. Nechápu, jak je možné, že na trhu stále existují. Tak ať jim seberou oprávnění, ať fyzickým osobám, kterých se to týká, zakážou působení v oboru. Ale to přece není naše role. Je spousta agentur, které jsou bezvadné, spolupracujeme s nimi třeba 15 let a nikdy se nic takového nestalo. Pokud je to trestný čin, tak ať se v tom někdo činí. My nejsme policie ani soud.

Babiše v oboru vítám

* E15: V posledním roce vstoupil do lesnictví Andrej Babiš, koupil Wotan a kupuje Uniles. Je to dobrá, nebo špatná zpráva pro vás a pro obor?

Myslím, že je to dobře. Je jedním z mála lidí, kteří skutečně podnikají, mají firmy, něco vyrábějí a pak prodávají. To je blízké mému pohledu na svět. Dělá totéž co já, také jsem za dobu, co podnikáme, koupil asi 13 firem. Nemůžu se s ním ve velikosti srovnávat, ale to, že se rozhodl vstoupit do lesnictví, mi v jeho případě přijde logické. Je tam spousta synergií. I my děláme hodně zemědělských věcí, máme včelařský podnik, zabýváme se rybami či výrobou ovocných pálenek. Mě to nijak nepřekvapilo.

* E15: Neoslovil vás s nějakou nabídkou na spolupráci či přímo koexistenci?

Ano i ne. Oslovil letos mnoho firem v oboru, zda by bylo možno jednat o nějaké investici, jinými slovy, že by nás koupil nebo část firmy. Nic jiného.

* E15: Jak ta jednání dopadla?

Nijak. Nic jsme nepodepsali.

Jan Mičánek (61)

Narodil se v Brně. Absolvoval lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně (1976). Od roku 1990 do roku 1991 zastával pozici ředitele odboru lesnické politiky na ministerstvu zemědělství. V letech 1991 až 1995 pracoval jako ředitel firmy Silvaco. Poté zakládal Českou asociaci podnikatelů v lesním hospodářství, v níž byl poté pět let prezidentem. Od roku 1998 dosud je předsedou představenstva Less, jejímž je jediným majitelem a z níž vybudoval holding o obratu 5,7 miliardy korun.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.