Marco Marinucci: Druhé pololetí bude patřit středoevropským burzám

Portfolio manažer Generali Investments CEE Marco Marinucci

Portfolio manažer Generali Investments CEE Marco Marinucci Zdroj: Generali

„Stále více firem se v regionu střední a východní Evropy rozhoduje pro vstup na akciové trhy,“ říká portfolio manažer Generali Investments CEE Marco Marinucci. Napříč regiony bude prý úspěšná investorská sázka na čistší energie.

První pololetí přálo na finančních trzích prakticky všemu, jaká taktika ale nabídla nejvyšší výnos v poměru k riziku?

Pokud ještě navíc zohledníme i nižší riziko budoucí korekce, tak takovou strategií byla sázka na hodnotové akcie. Tedy tituly s nižšími poměrovými ukazateli P/E, tedy relativně levnější, zato naopak s vyšším dividendovým výnosem. Navíc se osvědčila naše preference akcií velkých firem patřících do skupiny „strong balance sheet“ neboli firem s vysokým vlastním jměním a nízkou zadlužeností.

Měli jste nějakou regionální prioritu?

Z regionálního hlediska se vyplatily preference evropských firem vybraných kombinací „top-down“, s preferencí odvětví pozitivně ovlivněných hospodářským oživením, a „bottom-up“ analýzou jednotlivých titulů. Věříme, že preference investorů těchto akcií bude v budoucnu pokračovat s pozitivním vlivem na vývoj cen akcií.

Tématem prvního pololetí byla na burzách inflace, co bude tématem pro druhou polovinu roku?

Inflace určitě zůstane důležitým tématem i ve druhé polovině roku a v roce příštím. Nadcházející data lépe ukážou, do jaké míry je nárůst inflace přechodný, ovlivněný zejména mimořádně nízkými cenami komodit v loňském roce a znovuotevřením ekonomik, nebo trvalý a odrážející ekonomické nerovnováhy dodavatelských řetězců.

Česká národní banka už nicméně v červnu odstartovala utahování měnové politiky a ostřejší slova zaznívají i z amerického Fedu, leží hlavní tržní hádanka zde?

Vzhledem k tomu, že některé státy v čele s USA pro odvrácení následků pandemie aplikovaly mimořádně expanzivní fiskální a monetární politiku, bude pro druhou polovinu roku důležitým tématem hlavně právě měnová politika centrálních bank. Zejména pak americký Fed by mohl trhy překvapit zpřísněním své měnové politiky dříve, než je současný konsenzus.

Nakolik se promění optimální investiční strategie ve druhém pololetí? 

V některých případech se trh zdá příliš optimistický. Na jedné straně lze rozumně očekávat, že v roce 2021 dojde k akceleraci ekonomického růstu a firmy pozitivně překvapily i na úrovni firemních zisků. Na druhé straně vlivem silné poptávky váznou dodávky některých klíčových komponent a rostoucí ceny vstupních surovin a mezd stlačují ziskové marže. Ekonomické stimuly v některých státech již přesahují zdravé úrovně a podporují růst inflačních očekávání. 

Existuje „vítězná“ investiční strategie?

Vývoj volatilnějších aktiv, zejména akcií, je z předešlých důvodů hůře predikovatelný. Přesto máme na akciové trhy nadále pozitivní výhled. Za vítěznou strategii považujeme kombinaci defenzivnějších sektorů a aktiv pozitivně korelovaných s cenami komodit a drahých kovů.

První pololetí přineslo boom investorského retailu, byli jsme svědky řady tržních excesů, bude se něco podobného opakovat?

Budoucí chování investorů na burzách by mělo zohlednit, jak digitalizace a nové technologie usnadní přístup na trh retailovým investorům, zejména pak na akciové trhy, kde může být velikost investice pro mnohé cenově dostupná. Je tedy třeba brát v úvahu i preference a chování nových generací investorů. Nyní jsou to mileniálové, v brzké budoucnosti nastoupí generace Z, obě mají bezprecedentní dostupnost nefiltrovaných informací, žijí online a jsou citliví na ekologická témata.

Na jaké investice se tedy letos konkrétně zaměřit?

Znovuotevření ekonomik po pandemii poskytuje investorům nové příležitosti. Pro druhé pololetí vidím růstový potenciál v akciích regionu střední a východní Evropy, kde se stále více firem rozhoduje pro vstup na akciové trhy. V unijních ekonomikách, kde akční plán pro udržitelné finance podporuje financování ekologičtějšího a čistšího hospodářství a tlačí na rostoucí transparentnost trhu, se množí investiční příležitosti do akcií a dluhopisů společností, které profitují z přechodu na čistou energii a často financují své aktivity emisemi zelených dluhopisů.