Nadia Babaali: Rychlý internet už není luxus, ale důležitá konkurenční výhoda

Nadia Babaali

Nadia Babaali

Optické připojení k internetu umožňuje velmi rychlé přenosové rychlosti. Zatím nejvíce lidí se přes něj k síti připojuje v Asii, ve většině evropských zemí podíl domácností využívající optiku zdaleka nedosahuje ani deseti procent. Nadia Babaali z organizace FTTH Council Europe, která internetové připojení přes optická vlákna propaguje, přitom říká, že rychlý internet už zdaleka není jen nějaký drahý luxus, ale stále důležitější potřeba a pro byznys často nezbytná konkurenční výhoda.

E15: Jak byste popsala výhody optického připojení k internetu? Jak využijí vysokých přenosových rychlostí obyčejní lidé? Není to spíš jen nákladný luxus?

Výhodou optických přípojek FTTH (fibre-to-the-home) není jen vysoká rychlost, ale také interaktivita, tedy možnost symetrické rychlosti downloadu a uploadu. Ta se pak uplatní v rámci některých navázaných služeb. Abyste mohl třeba hrát na internetu hry, potřebujete vysokou rychlost připojení právě ve spojení s interaktivou. Ale nejde jen o volnočasové aktivity. Ve skandinávských zemích, které mají už poměrně slušné pokrytí optikou, se kvůli vysokému počtu připojených na rychlý internet mohly začít prosazovat některé nové služby.

Třeba z oblasti zdravotnictví tzv. e-health. Uvedu příklad. Pro staré lidi a chronicky nemocné, kteří nemusejí nutně ležet v nemocnici, ale pravidelným časově nákladným návštěvám lékaře se nevyhnou, na severu Evropy vyvinuli speciální monitorovací systém, který je velmi jednoduchý, ale potřebujete k němu rychlý obousměrný stream videa. Zdravotníci pak mohou prohlídky a konzultace provádět přes obrazovku ze své kanceláře a lidem to ušetří spoustu cestování a starostí. A není to jen o zdraví, v Evropě probíhá proces stárnutí populace, a videokomunikace může celkově přispět k tomu, aby staří lidé nebyli izolováni.

E15: Jak může ultrarychlý internet využít klasická domácnost, tedy rodiče žijící s dětmi?

Domácnosti v současné době zaplňují další a další přístroje navázané na internet. HD televize, video-on-demand, videotelefonie atd. Takže se vracím k vaší otázce, jestli je rychlé internetové spojení luxus. Někteří lidé se na to tak dívají, ale já si myslím, že to není správný pohled. I elektřina byla jednu dobu luxus, dnes je to samozřejmost. Z průzkumu mezi mladými lidmi do třiceti let například vyplynulo, i když by to mohlo znít i trochu smutně, že je pro ně připojení k internetu důležitější, než třeba strávit večer s přáteli. Takže po zlepšení infrastruktury internetového připojení bude stále větší poptávka.

Jak dlouho trvá stažení filmu v HD kvalitě (25GB)?(dle způsobu připojení)

FTTH (1Gbps)3 minut a 28 vteřin
FTTH (100Mbps)34 minut a 40 vteřin
DSL (8 Mbps)7 hodin a 55 minut

Zdroj: FTTH Council Europe

E15: Jaké další oblasti může rozvoj optických přípojek ovlivnit?

Rychlé připojení k internetu přes optická vlákna může mít vliv na tři oblasti – společnost, ekonomiku, ale i životní prostředí. Výhod pro společnost už jsem se dotkla, může to být zmiňovaná oblast e-health, pak ale také e-learning, tedy různé výukové a tréninkové programy přes internet, a v neposlední řadě různé interaktivní služby v rámci obce. Částečné přesunování práce domů, které umožní kvalitní připojení k síti, pak šetří také prostředí, protože se omezí dojíždění a s tím související znečišťování ovzduší.

E15: Jak byste definovala možný přínos rozšiřování optiky konkrétně pro ekonomiku?

Na to se lze dívat z několika úrovní. Z makroekonomického hlediska je to vznik nových pracovních míst. Samotné zavádění optických přípojek vyžaduje různé technické a dělnické práce. Důležitější je ale to, že dobré pokrytí kvalitním internetovým připojením zvyšuje atraktivitu regionu.

Ve vesnických, mimoměstských oblastech je pozitivní dopad vůbec nejvyšší. Existuje několik příkladů regionů ve Švédsku, Rakousku nebo Francii, kde se zavedením FTTH podařilo zabránit odchodu firem z tamních obcí. Podnikatelé měli pocit, že pokud chtějí dál růst, musí se přesunout do nějakého většího města, ale dobrá infrastruktura rychlého připojení k internetu je nakonec přesvědčila, aby zůstali. A dokonce pak do oblasti přilákala i další firmy.

Navíc se díky zavedení kvalitního připojení daří v mimoměstských oblastech lépe udržet mladé lidi. Dobré podmínky vytváří hlavně pro lidi na volné noze, jako jsou třeba překladatelé, novináři, architekti, ale třeba i pracovníci z filmového průmyslu. Z mikroekonomického hlediska pak kvalitní internetové připojení pro firmy znamená důležitou konkurenční výhodu, protože mohou používat moderní aplikace jako videokonference a mít tak z jakéhokoli místa globální dosah.

Počet připojených přes FTTH ve světě

Počet připojených přes FTTH ve světěPočet připojených přes FTTH ve světě|FTTH Council EuropeZdroj: FTTH Council Europe

E15: Zatím ale FTTH připojení přibývá hlavně ve velkých městech. Je tam o tuto službu největší zájem?

Zřizovat optické přípojky ve městech je levnější v přepočtu nákladů na jednoho obyvatele. Na druhou stranu ve velkých městech už různé možnosti poměrně rychlého připojení jsou. Takže pro získání nových zákazníků je perspektivnější právě venkov. Poptávka po kvalitním připojení je tam daleko větší. Přesto soukromí operátoři zatím dávají přednost velkým městům. Podle mě totiž trochu ztratili zvyk investovat s dlouhodobou perspektivou. Dříve takto investovali do metalických rozvodů, potom do mobilních licencí, ale teď investici do optiky odkládají a snaží se vytěžit co nejvíc z již existující metalické sítě.

E15: Je možné investice do optiky ve vesnických oblastech nějak motivovat?

Do rozvoje internetové infrastruktury mohou vstupovat mimo jiné obecní zastupitelstva. Optika není sama o sobě dražší než metalické rozvody. Největší náklady jdou na stavební práce. Třeba v už zmiňované Skandinávii se obce na zřizování FTTH podílejí tím, že se postarají se o zbudování základní infrastruktury a tu potom nabídnou k provozování servisním providerům. Svou roli hrají i různé národní strategie a také Evropská komise. Ta vytyčila plán, aby do roku 2020 měla alespoň polovina evropských domácností připojení s minimální rychlostí 100 megabitů za sekundu. Optické připojení FTTH je pro tento cíl samozřejmě jedním z řešení. A myslím si, že jednodušší, než po krůčcích zlepšovat stávající rozšířený metalický systém, který dříve nebo později narazí na své limity, je myslet s dlouhodobou perspektivou a investovat do optiky. Myslím si, že je to dlouhodobě určitě i cenově výhodnější.

Nadia Babaali je vedoucí oddělení komunikace v organizaci FTTH Council Europe. Cílem sdružení je propagovat v Evropě ultrarychlé internetové připojení prostřednictvím optických vláken (FTTH spojení) a zvyšovat jeho dostupnost. Členem organizace je 150 společností, založena byla v roce 2004.