Nejpravděpodobnější je prodej většinového podílu, říká o změnách v CME Ryska z J&T Banky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: TV Nova a archiv Blesku

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Mediální skupina CME, která v Česku vlastní televizi Nova, oznámila plány na možný prodej společnosti. Společnost zmínila také možnost fúze s jiným hráčem, ale taková alternativa není kvůli antimonopolním úřadům příliš pravědpodobná. Myslí si to analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Je oznámení společnosti CME překvapivým krokem?

Není to určitě poprvé, co se o něčem takovém mluví. Už loni a předloni v tisku proběhly zprávy o tom, že CME nebo některá její aktiva mohou být na prodej. Toto vyjádření je ze strany firmy ale prvním oficiálním oznámením.

Proč se k tomuto oznámení vedení mohlo rozhodnout právě teď? Může být navázané na výsledky hospodaření za loňský rok?

Neřekl bych, že to musí jít nutně za sebou. Je ovšem logičtější, když firma podobné plány oznámí po zveřejnění výsledků za uplynulý rok. Kdyby to bylo naopak, firma by mohla dávat dopředu najevo, jaké ony výsledky budou, čehož se chce vyvarovat každý management.

Co by prodej nebo fúze mohly znamenat pro český mediální trh?

Záleží na tom, zda by se jednalo o fúzi s další televizí, nebo pouze prodej. Osobně si myslím, že z možností, které CME vyjmenovala, je nejpravděpodobnější prodej majoritního podílu, který drží AT&T, nebo rozprodej po částech několika zájemcům. V každé zemi, v níž CME působí, má televizi s největším tržním podílem. Fúzovat takovou televizi s nějakou další místní stanicí je kvůli antimonopolnímu zákonodárství obtížné.

Je to zatím těžké odhadnout, ale dovedu si představit scénář, který by na náš mediální trh neměl zásadní vliv. Celkem často se stává, že nový vlastník televize nechce na jejím fungování po provozní stránce moc měnit. Koneckonců televize Nova již prošla v minulosti změnami vlastníků a sama CME loni také.