Odchod Maďara je špatná zpráva, je větším odborníkem než Prymula, říká profesor Válek

Video placeholde

Místo šesti tisíc by měla vláda nakoupit seniorům kvalitní roušky, říká profesor Vlastimil Válek, přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny brněnské fakultní nemocnice a člen sněmovního zdravotního výboru. „Stát stále nemá plán, jak přečkat měsíce do doby, než bude dostupná vakcína,“ upozorňuje Válek. Je podle něj na místě změnit k nemoci covid-19 přístup. Roušky jsou spíš symbol boje proti koronaviru a opravdový smysl mají ty kvalitní, a to jen pro někoho a někdy.

Odchod docenta Maďara je špatná zpráva, je to ztráta, říká ke změnám na ministerstvu zdravotnictví Válek. Maďar je podle něj větší odborník než Prymula a měl dostávat větší prostor vysvětlovat lidem kroky vlády. Válek vyzdvihuje i hlavní hygieničku Rážovou, kterou je podle něj třeba odstínit od politického vlivu.

Teď je podle Válka třeba přijít se strategií, jak se postavit ke koronaviru do příštího jara, kdy bude k dispozici vakcína. Tvrdí, že covid je nemoc jako každá jiná a je třeba k ní přistupovat na základě vědeckých poznatků a dat, což se teď úplně neděje. Podle něj je třeba ochránit seniory a pořídit jim kvalitní roušky. Vláda by taky měla říct, jestli pro ni nejsou roušky spíš symbolem boje proti koronaviru.

Očkování proti covidu by mělo být povinné pro velkou část lidí, pokud tedy bude na jaře nadále povinná i karanténa, míní Válek. Jsou ale i skupiny, pro které by mělo být povinné každopádně. Ministr Vojtěch by podle Válka měl zajistit, aby byl vakcíny dostatek.

Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>