Přechod od plynu k tepelným čerpadlům je nevratný, říká zakladatel jedničky na trhu

Jiří Hanus, spoluzakladatel společnosti Acond

Jiří Hanus, spoluzakladatel společnosti Acond Zdroj: Jiří Hanus

Dramatický nárůst cen plynu předznamenal velký investiční boom do výroby tepelných čerpadel, a to nejen u domácností, ale také u výrobců, kteří reagovali zvýšením výrobních kapacit. Některé z nich, jako třeba Acond z Milevska, se dokonce rozhodly výrobu zvýšit i řádově. Útlumu poptávky se po stabilizaci cen plynu nebojí. „Už před ukrajinskou krizí měla Evropská unie jasný plán na odchod od fosilních paliv. Tento proces se nyní ještě urychluje,“ říká šéf a spoluzakladatel společnosti Acond Jiří Hanus v rozhovoru pro E15 v rámci seriálu Rok příležitostí.

Společnost Acond nyní prochází důležitým milníkem, když staví novou výrobní halu. Jak jste s tímto záměrem daleko?

Jde to rychleji, než jsem čekal. Stavební povolení jsme dostali loni v listopadu a v dubnu už chceme zahájit zkušební provoz.

To znamená, že deklarovaný plán vyrobit letos 14 tisíc čerpadel naplníte?

Ano. Pro srovnání, loni jsme vyrobili 3700 čerpadel. Letos bude první rok, kdy většinu čerpadel dodáme do zahraničí. Dříve jsme se soustředili hlavně na uspokojení domácí poptávky a do zahraničí šla třeba jen třetina produkce, postupně se ale tento poměr překlopí. 

Otevření nového výrobního závodu je pro nás dosud asi největším historickým milníkem za 25 let existence. Původně jsme si mysleli, že původní výrobní areál zavřeme, a vyrábět budeme jen v tom novém, ale poptávka je tak obrovská, že jsme tento záměr přehodnotili a v provozu necháme oba areály. Už ve druhém pololetí tohoto roku pojedeme v obou halách na dvě směny. Tudíž ten skok bude opravdu velký.

Museli jste kvůli tomu nabírat i nové zaměstnance?

Určitě. Meziročně jsme zdvojnásobili počet zaměstnanců na 220 a do konce toho příštího ho budeme muset zdvojnásobit znovu.

Už nyní působíte asi v devíti zemích, aktivní jste zejména v Polsku a v Nizozemsku. Přidáte i další země, nebo spíše posílite už otevřené trhy?

Koukáme se samozřejmě i na nové trhy a očekávám, že na konci roku jich bude zase o trochu víc. Nicméně předpokládám, že posilovat budeme nadále hlavně v Polsku, Nizozemsku a možná ve Velké Británii.

Nová hala vyšla na 300 milionů korun. Do jaké míry se na této investici podílel i nový akcionář, skupina Pale Fire Capital (PFC), která loni ve vaší firmě pořídila čtvrtinový podíl?

Bez nich bychom ji neuskutečnili. Sice rychle rosteme a finančně jsme stabilní, ale sami bychom to neutáhli. Pro banky jsme pro tak velkou investici nečitelní, protože takto rychlý růst, s jakým počítáme, neumí uchopit. Z toho důvodu jsme našli právě Pale Fire Capital. Ale nutno říct, že to není jen finanční, ale i strategický investor. V rozvoji nám velmi pomáhají a máme s nimi skutečně velmi úzkou spolupráci.

Jeden z akcionářů PFC Dušan Šenkypl v rozhovoru pro E15 loni naznačil, že se firma může v budoucnu rozšířit i prostřednictvím akvizic. Poohlížíte se už po něčem konkrétním, nebo s tím počítáte spíše výhledově, až se naskytne příležitost?

Neříkám, že se o tom nebavíme, ale určitě to není otázka tohoto roku.

A co by vám dávalo větší smysl – nákup konkurenta, nebo subdodavatele?

Spíše někoho, kdo by nám otevřel dveře na nové trhy.

Když toto všechno sečteme, kde vidíte Acond za pět let z hlediska výroby a tržeb?

Chceme vyrábět 50 tisíc čerpadel. Jaké tržby to budou, nechci při dnešní inflaci odhadovat, ale budou to jistě miliardy.

Vaše čerpadla si vyvíjíte sami, takže předpokládám, že ziskovost si snažíte držet na dvouciferné úrovni. Je to tak?

Určitě je naším cílem, aby zisk k poměru k tržbám překročil deset procent. V tomto máme jasnou výhodu, že nejsme jenom obchodníci, ale skutečně si vyvíjíme a vyrábíme náš produkt, který navíc cílíme do prémiového sektoru. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!