Tržby z IT byznysu dosáhnou tří miliard. Limit na další akvizice nemáme, říká šéf firmy Sudop CIT

Jiří Živnůstka

Jiří Živnůstka Zdroj: Sudop

Česká projektantská společnost Sudop se před pár lety vrhla do byznysu s informačními technologiemi. Její odnož Sudop CIT (Sudop Consulting and Information Technology) i díky akvizicím a investicím zahrnuje 17 firem a společně s KKCG a Seyforem patří mezi tři největší IT skupiny u nás. Firma plánuje, že její IT byznys v dohledné době dožene ten projektantský. A to i za pomoci dalších až miliardových nákupů. „Projektování má roční obrat kolem pěti miliard korun. IT sekce bude mít letos obrat asi tři miliardy,“ říká v rozhovoru s e15 předseda představenstva Sudop CIT Jiří Živnůstka.

Proč se skupina Sudop pustila do konsolidace IT firem?

Viděli jsme v tom velkou příležitost. Cokoliv dnes vzniká, má za sebou IT v podobě hardwaru, softwaru a automatizace. Došlo nám, že skupina bude časem potřebovat nemalou podporu v této oblasti. Dále nám šlo o diverzifikaci. Skupina ve své původní oblasti a podobě nemá schopnosti vyrůst a má limity. A dále jsme našli lidi, kteří se uměli v IT pohybovat. Z toho nám vyšlo, že budeme schopní vybudovat evropského technologického hráče.

Proč původní byznys Sudopu není schopný růst? Protože ho lze škálovat pouze s počtem lidí přidělených na zakázky?

Ano, jakmile jste orientovaní na služby, limituje vás hodinovka lidí, tedy kapacita lidské síly. Dále projektantský trh je konkurenční a myslím si, že už se na něm nedá získat o moc větší podíl. Trh je limitovaný i v tom, že neexistuje mnoho velkých firem, které by šly koupit. A rovněž univerzity v mnoha profesích už negenerují nové absolventy.

To je jeden z velkých problémů dopravní infrastruktury pro budoucnost. Například v návrhu trakčních vedení nebo v dopravních zabezpečovacích systémech se bavíme o jednotkách absolventů ročně. Dále v oblasti návrhu máme asi 1500 inženýrů, ale ti se nedají převést do zahraničí, protože tam jsou jiné normy a také vás tam nechce konkurence. Naše certifikace pro Deutsche Bahn trvala sedm let a je otázka, zda se tato investice zhodnotí.

Kdy bude váš IT byznys větší než ten původní projektantský?

Je v plánu, aby do roku 2030 byl zhruba stejně velký. Nakonec to jde rychleji, takže toho dosáhneme za dva až tři roky.

O jak velké půjde tržby?

Projektování má roční obrat kolem pěti miliard korun. IT sekce bude mít letos obrat asi tři miliardy.

Růst IT sekce je hnaný akvizicemi, nebo výrazně přispívá obchodní expanze?

Všechny firmy v Sudop CIT rostou a žádnou koupenou firmu nepotkaly finanční problémy. Když jsme například asi před třemi lety kupovali majoritní podíl v cloudové firmě Orbit, měla 35 lidí, a teď jich má přes 80. Orbit také založil pobočku ve Vídni, která za krátkou dobu dosáhla na obrat čtyř milionů eur. Takže kromě akvizic přispívá i obchodní růst.

Máte na další nákupy firem nějaké hranice?

Limit nemáme. Neřekli jsme si, že kohoutky v nějaké fázi zavřeme. Čím jste větší a máte víc lidí, tím jste zajímavější pro větší typy projektů a lukrativnější outsourcing. Potřebujeme vyrůst, abychom dosáhli na některé specifické projekty. Snad jedinou podmínkou je, aby nám nová firma dávala smysl v rámci fungování zbytku portfolia. Totiž úspěchy firem, co se doplňují, se násobí. V tomto ohledu nám lidé z nové firmy musejí i lidsky sedět. To je často podstatnější než výsledky due diligence.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!