Vzdej se, odevzdej tank a dostaneš odměnu, navrhuje europoslanec Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Zdroj: Archiv Tomáše Zdechovského

Pokud teď Ukrajina získá od Západu alespoň osmadvacet stíhaček, dokážou vojáci zničit většinu ruské techniky na ukrajinském území, tvrdí lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. V Evropském parlamentu prosazuje tvrdší vojenský i sankční postup vůči Rusku.

Byl jste nedávno ve Lvově, jaké zkušenosti si přinášíte do Evropského parlamentu?

Nebyl jsem jenom ve Lvově, ale i sto kilometrů východně, kam jsme s Charitou Znojmo přivezli humanitární pomoc. Tam se pomoc překládala do ukrajinských kamionů jedoucích na východ. Nemohli jsme tam jet sami s autem z Evropské unie, protože Rusové po humanitárních pracovnících střílejí a označují je za ukrajinské agenty. Na vlastní oči jsme viděli, že tam nejsou léky, obvazy, hygienické potřeby, základní věci. Viděli jsme ty komunity žen a dětí, část z nich jsme přivezli do České republiky. Měly jen malá zavazadla, kabelky. To si kolegové nedokázali představit. Oni stále jen opakují, že je třeba se mírově dohodnout s Putinem. 

To by jistě bylo ideální, ale asi by to šlo jen s jiným protivníkem.

Je třeba vysvětlovat, že Ukrajina nemá zbraně a bez nich se nemůže bránit a prohraje válku. Když prohraje válku, Rusko se nezastaví. Putin chce opět vytvořit sovětskou říši. Tím, že dodáváme zbraně, a Česká republika poměrně intenzivně, jsme výrazně nejprve zpomalili a pak zastavili ruský postup. A to může rozhodnout. Ukrajina sama o sobě nemá takové zbrojní kapacity, jako mají státy střední a východní Evropy. A byli to Češi, Poláci, Slovinci a pobaltské země, které začaly dodávat zbraně, které se používají k ničení té obrovské vojenské síly Ruska.

Je možné jim dodat stíhačky?

To není jenom o nich. Česká republika tam poslala spoustu kvalitních zbraní, nedodáváme tam nějaké staré šmejdy, kterých se potřebujeme zbavit. To velmi pomáhá i z toho důvodu, že Rusové používají techniku, která se zasekává a je zastaralá, není schopná rychle manévrovat. Proti tomu dodáváme houfnice a zbraně, které jsou rychlé, moderní, digitální, s řízenými střelami. Ukrajincům stačí jeden člověk, aby zničil spoustu Rusů a jejich techniky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakuje, že Západ má dodávat letadla a zbraně tak, aby si sami Ukrajinci dokázali ochránit vzdušný prostor.

To je teď třeba vyjednat, určitě se o tom bude v kuloárech NATO mluvit. Je potřeba zjistit, jak se to tam dá dodat. Letecky to nejde a po zemi by se z toho stal snadný cíl. To je potřeba vymyslet a pak to udělat velmi rychle. Jakmile Ukrajina získá 28 stíhaček Mig-29, v tu chvíli je veliký předpoklad, že dojde k rychlému zničení ruské techniky na území Ukrajiny.

Jak to víte?

Jsem v několika skupinách s ukrajinskými poslanci, kteří sdílejí informace, jež se objeví třeba až za dva dny v médiích. Když si vzpomenete na zprávy o obklíčení měst na severovýchodu, tak jsem se to dozvěděl právě od tamních poslanců o několik dní dříve. Zde vidíme, že postupujeme vpřed. I informačně dostává Rusko poměrně na frak. Má sice spoustu trollích farem, ale ty nestíhají.

Europoslankyně Michaela Šojdrová vyzvala k zajištění humanitárního koridoru do Mariupolu kvůli evakuaci obyvatel. Mluví i o omezené bezletové zóně. Je to průchozí?

Já to podporuji, ale samotný dopis samozřejmě nic nezmění ani nezařídí. V symbolické rovině je ale třeba neustále vyvíjet tlak a mluvit o tom. Humanitární koridor v každém případě není v tuto chvíli reálný. Reálné je, že ten koridor prostřílíme, pomocí zbraní si ho vynutíme.

Jaké reálné sankční nástroje EU zbývají? Přerušení dodávek energií vypadá zatím nereálně.

Ještě zbývají „target sanctions“, postihy zaměřené na konkrétní lidi. Musíme rozšiřovat seznam lidí, kteří se nedostanou do Evropy. Máme jako Evropa k dispozici seznam asi 150 tisíc lidí, který můžeme využít. Musejí to být majitelé firem a podniků. Ti začnou dělat revoluci. Také všechny, co se zapojili do války, generály, plukovníky, musíme sankcionovat. Musíme také nabídnout tomu, kdo se vzdá a odevzdá svůj tank, vyplatit nějakou částku nebo vízum do Evropy. To jsou všechno věci, které dnes diskutujeme.

Měla by Evropa něco dělat se zabavenými majetky sankcionovaných podnikatelů? Slyšela jsem výzvy, že by se to mělo prodat a peníze použít na reparaci Ukrajiny.

S tím naprosto souhlasím. To je majetek, který si oni většinou nakradli.

Jde to proti jednomu ze základních pilířů západní demokracie, právu na vlastnictví.

To sice ano, ale je prostě válka. Ve válce měníte priority a musíte spoustu věcí přehodnotit. Je totiž otázkou, z jaké činnosti byl ten majetek financován. Důležité je všem zrušit víza. Ruští oligarchové mají přes Kypr, Maltu, Řecko, Portugalsko a další země zlatá víza do Evropy.

Oligarchy máme i v Evropě. Posunula se nějak debata, jak situaci řešit?

Evropa by měla konečně zavést digitální rejstříky oligarchů. My o tom mluvíme roky, ale prostě to nemáme a vůbec to nefunguje. Evropa je bezzubá. Přes Kypr se tu každý oligarcha směje, protože má založené firmy působící v celé EU, využívá volného trhu, dostává dotace a pere peníze. Nikdo neví, kam ty peníze plynou. Komisař nás stále dokola ubezpečuje, že na tom pracuje. Jak dlouho ještě? Tento týden jsem si kvůli tomu nebral s Evropskou komisí servítky. Je to taková banda líných lidí a alibistů.

Na čem se to zaseklo?

Oni to nechtějí, protože jsou proti tomu Kypřané, a taky proto že jsou tam různé vztahy. Není nic složitého vypsat zakázku a udělat ten systém. Za covidu to šlo a teď ne? I můj sedmnáctiletý syn by to dokázal. Je zde spoustu tlaků, jde v tom o hodně peněz. To mě vytáčí. V EU jsme spravedlivější než ti nejspravedlivější, dokážeme zkritizovat všechny od Tchaj-wanu po USA. Ale sami na svém území nedokážeme vyřešit problém praní špinavých peněz. To jsou velké sumy, které někdo ukradl z evropských zdrojů.

Co by to znamenalo pro české podnikatele?

Neměli by neférovou konkurenci z Kypru a různých neprůhledných států. Všichni by věděli, kam peníze plynou. Jsou tu různí podnikatelé, kteří se schovávají a perou peníze v daňových rájích a pak ty peníze použijí na svoje legální podnikání. Slušný podnikatel, který odvádí daně a chová se férově, tomuto nemůže konkurovat.

Právě kvůli zneužívání evropských peněz vznikl úřad evropského veřejného žalobce. Funguje to?

V ideálním světě by to fungovalo. Ale žijeme v EU, kde je to problém.

Bylo by namístě připravit nový plán obnovy jako po covidu na řešení dopadů války?

Myslím si, že to bez toho nepůjde. Bude se muset udělat Marshallův plán pro Ukrajinu. Bude to hodně bolestivé, Evropa by to neměla platit, mělo by to platit Rusko jako agresor.

To by mohlo dopadnout stejně jako s českým čekáním na ruské odškodnění za Vrbětice.

Je možné to brát z těch peněz, které jim platíme za ropu a plyn.

Neznamenalo by to přerušení dodávek?

Já si tím nejsem úplně jistý. Z každého hektolitru by mohla jít část do plánu obnovy. Tam je těch možností poměrně dost.

Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?

Video placeholde
• Videohub