Ruský plyn jen za ruské peníze. Putin dělá z rublu žetonky na kolotoč, říká ekonom Bartoň

„Kdyby bylo Německo ochotno přestat odebírat ruský plyn, už by to asi dávno udělalo,“ říká hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň.

„Kdyby bylo Německo ochotno přestat odebírat ruský plyn, už by to asi dávno udělalo,“ říká hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň. Zdroj: profimedia.cz

„Kdyby bylo Německo ochotno přestat odebírat ruský plyn, už by to asi dávno udělalo,“ říká hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň.
„Kdyby bylo Německo ochotno přestat odebírat ruský plyn, už by to asi dávno udělalo,“ říká hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň.
Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň
4
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary a platby se chystá požadovat v rublech. Opatření, které se má týkat „nepřátelských zemí“, tedy i Česka, chystá Rusko zavést v nejbližších dnech. „Je to takový majstrštyk, kdy na podporu rublu ruská strana přestane plýtvat vlastními eury a bude jej podporovat eury cizími,“ míní hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. „Jde však jen o krátkodobé řešení. Rubl to po nějaký čas může ochránit před dalším poklesem, ovšem jen velice uměle a jen na oko,“ dodal.

Co pro evropské firmy znamená, že budou muset platit jen v rublech?

To se rozhodne v příštích sedmi dnech, které dal ruský prezident Putin ruské centrální bance na to, aby nápad s platbami za plyn v rublech zprocesovala. Stále je možné, že to bude jen drobná technická úprava – peníze přijdou do ruské banky jako tradičně v eurech, ruská banka je zkonvertuje do rublu, rubl se tím podpoří a do Ruska se dostanou naše eura stejně, jako bychom dále platili za plyn eury. 

Horší by bylo, kdyby už do ruských bank musely proudit ruské rubly nakoupené mimo Rusko. Ono jich mimo Rusko moc není, kdo mohl, ten se jich snažil zbavit. Jistě, cizinci mají stále spoustu rublů v Rusku, ale ty teď nesmějí vytáhnout ani prodat za eura. Není jasné, jestli je budou moci použít na nákup plynu. Pokud bychom tedy museli ruské bance za plyn platit „neruskými“ rubly z ciziny, jejich cena by logicky stoupla, a plyn tak dále zdražil. Také bude záviset na tom, podle jakého kurzu se převedou existující eurové kontrakty, které nechal vladař do týdne přepsat na rubly. 

Je to tak, že evropské firmy jsou na Rusku skutečně tak závislé, že na to musejí přistoupit?

Gazprom samozřejmě na změny existujících smluv právo nemá, to je jasné. Proto odběratel za změněných podmínek nebude vázán dál plyn odebírat. Ale to je tak jediná alternativa, která Evropě zbývá. Na nějaké soudní spory nyní není čas. 

Mluví se o tom, že ruský plyn bude nejspíš ještě pár let potřeba. Za jak dlouho bude Evropa na ruském plynu nezávislá? 

Kdyby bylo Německo ochotno přestat odebírat ruský plyn, už by to asi dávno udělalo a my bychom dnes asi neřešili přechod na ruskou měnu. V tomto má Putin skutečně navrch – pokud Evropská unie trvá na tom, že se bez ruského plynu neobejde, vyjednávací pozice je zákonitě oslabena. 

Jeden rozdíl by tu ovšem byl. Pokud by Evropa přestala odebírat nyní, bylo by to z právního hlediska na základě porušení smlouvy ruskou stranou, nikoli na základě státních sankcí členských států EU.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!