Za dveřmi není recese, ale krize, říká místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk

Otto Daněk

Otto Daněk Zdroj: Archiv

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Problémy české ekonomiky přijdou v intenzitě někde mezi krizovými roky 2008 a 2012, říká šéf strojírenské firmy Atas elektromotory a místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Jak silné vnímáte riziko zásadnějšího ochlazení?

Jsem z elektrotechnického průmyslu, který ještě loni velmi dobře rostl, a najednou dochází k poměrně zásadnímu obratu. Začalo to v Německu, kde začíná být situace v odvětví dramatická, a překlápí se to k nám zdaleka nejen v tomto odvětví. Německo prostě chytá rýmu a Česko vyhlíží angínu.

Kde bude růstové ochlazení nejcitelnější?

Za nás jsme třeba loni ještě doháněli německý výpadek na domácím trhu a na Slovensku. To už ale letos nepůjde. Velký problém nastane v automobilovém a jeho subdodavatelském segmentu. Samotný automobilový průmysl propadl v lednu o zhruba devět až deset procent, což je alarmující.

Na které sektory dojde posléze?

Ochlazení bude plošnější. Obdobně markantní dopady jako na automobilový průmysl se zatím neprojevily, ale první kroky recese bývají plíživé. Pak ale mohou problémy naplno propuknout během několika měsíců.

Faktory?

Zásadní může být brexit, anebo zavedení amerických cel na evropské zboží, hlavně na automobilový průmysl. To by byla velká rána, která by naneštěstí přišla v okamžiku, kdy přicházejí problémy související s obratem ekonomického cyklu.

Jak silnou vidíte hrozbu recese na sklonku minulého roku a nyní?

Já tu hrozbu viděl už na přelomu loňského března a dubna s tím, že udeří ve čtvrtém čtvrtletí, což se také stalo. A pokud jsme se tehdy bavili o recesi, tak dneska můžeme říci, že za dveřmi je krize. Nemyslím si, že by Česko stihla taková krize, jako například v roce 2008. Na druhou stranu se domnívám, že pád bude tvrdší než během poslední recese v roce 2012.

Připravujete se na horší časy?

Primárně intenzivněji jednáme se zákazníky a snažíme se z nich dostat více. Pokud to jde. A pak je tu nákladová restrikce a řešíme i snižování počtu zaměstnanců. První na řadě jsou agenturní pracovníci, následují smlouvy na dobu určitou a pak už se bude řezat do masa. Jinak se připravujeme na tvrdý brexit. Abychom mohli obchodovat s Británií jako s evropským partnerem, řešíme celní a daňové záležitosti či případná objemová omezení obchodu.

Kolik lidí hodláte letos propustit?

Zhruba deset procent. Což ostatně odpovídá očekávanému letošnímu poklesu zakázek, tedy také kolem deseti procent.