Zimola: KSČM má do složení vlády co mluvit, když ji bude tolerovat

První místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola považuje za legitimní, že si komunisté kladou podmínky ve vztahu ke vznikající vládě. Zároveň ale odmítá, aby členové vlády chodili, jak sám říká, na stranické prověrky k soudruhům na jejich ústřední výbor. Zimola to řekl v rozhovoru pro Info.cz.

Loni v říjnu po volbách sociální demokracie odmítla byť jen vyjednávat s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO o vládě. Je květen a my spolu mluvíme v čase, kdy se ČSSD a hnutí ANO dopracovaly k dohodě o společném vládnutí. Jak se v mezičase změnila ČSSD a jak hnutí ANO?  

Od samého začátku, od toho debaklu, který utrpěla ČSSD v loňských sněmovních volbách, jsem říkal, že šance, jak se rehabilitovat v očích voličů, jak dokázat, že má smysl volit sociální demokracii, nespočívá v tom, že se schováme do opozičních lavic a budeme si užívat opozičního života a nebudeme nést žádnou odpovědnost, ale naopak v tom, že poneseme odpovědnost, budeme předkládat nové zákony, budeme prosazovat levicový program a celkově budeme dělat vše pro to, aby nás ještě aspoň těch zbylých 350 tisíc voličů volilo. A to můžeme dělat jen ve vládní koalici.

Čili se nezměnilo ani tak hnutí ANO, jako ČSSD? Respektive její vedení…

Ano, rozhodně. Minulé vedení setrvávalo ve zhoubném programu, který bych označil za „antiBabiš“, a který nám způsobil propad na nějakých sedm procent hlasů ve volbách. Je to zodpovědnost bývalého vedení. A já jsem od začátku říkal, že se to musí změnit. Na sjezdu následně zvítězilo duo Hamáček – Zimola a bylo důležité, že se jakési dva názorové proudy, tedy středový Hamáčkův a konzervativnější Zimolův, spojily. A oba dva jsme také od začátku říkali, že jsme připraveni jednat o naší účasti ve vládě. Takže je to přesně tak, jak říkáte. Změnila se sociální demokracie, změnilo se její vedení. A to řeklo, že je potřeba jednat a vyjednané podmínky pak předložit členské základně v referendu.

Původně jste měli několik zásadních požadavků, kterými jste podmiňovali svou účast ve vládě. Z některých jste ale výrazně ustoupili. Pojďme si je tedy postupně probrat. Za prvé: ČSSD tvrdila, že nebude ve vládě, jejíž součástí bude trestně stíhaný politik. Nakonec jste ustoupili. Proč?

ČSSD vyhlásila podle mého soudu po volebním debaklu nesmyslně tvrdé požadavky. Z mnoha zdrojů lze dohledat, že Zimola od začátku říkal, že trestně stíhaná osoba není až takový problém, protože si dovedu představit, že trestně stíhaný člověk není totéž, co člověk pravomocně odsouzený.

Odkazuji také na svoji „kauzu“, byť jsem nebyl trestně stíhán, policie vyšetřovala moji záležitost. Osobně jsem to také požadoval, neboť jsem chtěl, aby se prověřilo, zda se děly nějaké nekalosti. A přestože se nakonec ukázalo, že se tak nedělo, musel jsem rezignovat na svou politickou funkci. A proto – aniž bych se chtěl Andreje Babiše zastávat – jsem od začátku říkal, abychom ctili presumpci neviny.

Nakonec jste tedy ustoupili, avšak chtěli jste prosadit, aby z vlády odstoupil prvoinstančně odsouzený politik…

Ano, přesně tak. A nenabídli jsme to jako východisko proto, že by si to přál Hamáček nebo Zimola. Bylo potřeba vyjít vstříc požadavku strany, že nechce být ve vládě, na jejímž ministrovi by ulpívala nějaká vina. Proto jsme Andreji Babišovi řekli, že pokud to bude tak vážné, že soud hned v první instanci řekne, že tam problém je, tak že nesmí poškozovat pověst České republiky a že odejde. A tak to také v té koaliční smlouvě je.

Na druhou stranu je tam formulace, dle které tak učiní v přiměřeném čase. Otázka je, co to ten přiměřený čas je…

Rozumím vaší námitce. Nechtěl bych ale slovíčkařit. Přiměřený čas rozhodně není záležitost mnoha měsíců. Konec konců díky tomuto ustanovení může dojít k aktivaci článku 5 koaliční smlouvy, který hovoří o tom, co by nastalo poté, co podá pět ministrů ČSSD demisi.

V Poslanecké sněmovně doposud vcelku spolehlivě fungovala většina 115 hlasů hnutí ANO, SPD a KSČM. Je evidentní, že pokud budete součástí vlády, můžete čelit situacím, kdy vás bude Andrej Babiš touto většinou minimálně vydírat. Ostatně právě proto jste požadovali převolení vedení sněmovny a některých výborů tak, aby tam nebyli zástupci SPD. Opět jste ale museli ustoupit… 

To, že na parlamentní půdě existuje nějaká většina, je logické. A to prostě proto, že v čase ustanovení sněmovny ještě neexistovala žádná vládní většina. Na druhou stranu: pokud by Andrej Babiš směřoval doprava, tak je dost dobře možné, že by nás přehlasovával třeba s ODS. Je dost těžké Babišovi vyčítat, že si v době, kdy nemá většinu, pomáhá tím, že vytváří ad hoc koalice.

Že se to děje zpravidla na půdorysu hnutí ANO, SPD a KSČM, mě rozhodně nenechává klidným, avšak musím se třeba ptát, co vede naše zákonodárce k tomu, že se do dění více nezapojí a proč se už dneska nesnaží hledat možnosti, jak ve sněmovně vytvořit většinu složenou z hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Nejspíš je to kvůli tomu, že někteří naši poslanci nejsou ochotni s Andrejem Babišem mluvit. Musíme si tudíž říct, že naši poslanci budou poslouchat a budou konat v souladu s většinovým rozhodnutím strany. Problém současné sociální demokracie, že většinové rozhodnutí ještě neexistuje. A k tomu se musíme dobrat právě skrze vnitrostranické referendum.

A pokud byste měl odpovědět na otázku, zda se vám podařilo aspoň z části eliminovat riziko, že vás nebude Andrej Babiš obcházet? Ostatně ČSSD s tím má svoji zkušenost. Expředseda Jiří Paroubek takto svého času také obcházel své koaliční partnery…

A nejen on, ale také Miloš Zeman. Určitě si dovedu představit, že se ANO v některých věcech spojí s někým jiným. Uvedu konkrétní příklad: revize církevních restitucí. Že by k ní mělo dojít, si sice myslí Jiří Zimola, ale nejsem si úplně jistý, zda si to myslí všech patnáct našich poslanců. Myslím si tudíž, že se bude na věcech, které nejsou v programovém prohlášení taxativně vyjmenovány, hledat průřezová většina. V některých věcech mi to vadit nebude. Vadilo by mi to naopak u věcí, které jsou součástí programového prohlášení.

A co onen požadavek na převolení orgánů sněmovny?

Nalejme si čistého vína. Proč to sociální demokracie požadovala? Aby narušila důvěrnější vztahy mezi hnutím ANO a SPD. Chtěli jsme dostatečné záruky, že nás nebude obcházet. Ale vezměte si to i obráceně. Pokud i my dáme dostatečné záruky, že budeme hlasovat společně, tedy včetně toho, že pro společné návrhy zvednou ruku také Milan Chovanec, Alena Gajdůšková nebo Lubomír Zaorálek, tak si myslím, že Andrej Babiš nebude muset hledat podporu u SPD. 

A pak vám říkám, že je mi pozice Okamury coby místopředsedy sněmovny zcela ukradená, a že ctím výsledky parlamentních voleb a proporční zastoupení jednotlivých stran v orgánech sněmovny. Co mi naopak vadí, je situace, kdy se do čela výborů dostávají lidé, kteří nejsou kompetentní. Mluvím třeba o Radku Kotenovi.

Neměl by se ale aspoň občas každý politik zachovat principiálně a říct, že se s extremisty nemluví?

No jasně. Já s nimi ale nemluvím. Ctím pouze pozici SPD a jejich volební výsledek a také proporční zastoupení jednotlivých stran ve sněmovně. Tím to končí. Vůbec to neznamená, že budu o čemkoli jednat s extremisty typu Okamury.

Celý rozhovor si můžete přečíst na Info.cz