Komunisté nepodpoří vládu, která bude posilovat české zahraniční mise

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Michael Tomeš, E15

Pokud bude programové prohlášení vlády ANO s ČSSD obsahovat závazek na posílení zahraničních misí armády, KSČM kabinet nepodpoří. Řekl to v sobotu předseda KSČM Vojtěch Filip. Uvedl také, že komunisté o toleranci menšinového kabinetu ANO a ČSSD rozhodnou až po vyhlášení výsledků vnitrostranického referenda v sociální demokracii o vstupu do vlády s hnutím ANO. Jeho výsledky budou známy 15. června.

"Pokud by to zůstalo součástí vládního prohlášení, tak by nebyla podpora KSČM možná," řekl Filip o posilování zahraničních misí. Návrh programového prohlášení vlády nyní obsahuje slib na posílení české přítomnosti v Afghánistánu a v Iráku. Hovoří se v něm i o přispívání do vojenských sil NATO v Pobaltí či do sil rychlé reakce.

"Odpovědnost za sestavení vlády má hnutí ANO, které také jedná s KSČM o toleranci vlády," uvedl v reakci na komunistické stanovisko předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle něj byli zástupci sociálních demokratů na jednáních s ANO ujišťováni, že veškeré otázky týkající se programového prohlášení byly s KSČM vyřešeny.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) v reakci na Filipovo vyjádření uvedla, že české zahraniční mise nejsou bojové. "Naše zahraniční vojenské mise jsou nebojové mise OSN, NATO či EU, které pomáhají místním obyvatelům a chrání Českou republiku a Evropu před rozšiřováním migračních vln. Předpokládám, ze udržení míru a zastavení migrace je v zájmu celé české politické scény," napsala na Twitteru.

Pravicová opozice v reakci na stanovisko KSČM tvrdí, že vznikající vláda ohrožuje prozápadní směřování země. "Premiér Andrej Babiš si zjevně bude muset vybrat - buď zachovat prozápadní směřování ČR a ctít spojenecké závazky, anebo jít na ruku komunistům. Je to jeho volba a odpovědnost vůči občanům," uvedl na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. "ANO a bohužel i ČSSD jsou ochotné za křesla ve vládě prodat i zahraniční orientaci naší země. Čeká nás kabinet, kterému budou komunisté držet očividně nůž na krku," napsal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Filip bude o stanovisku KSČM informovat předsedu ANO Andreje Babiše a chce vyjednat změnu ustanovení o zahraničních misích. Komunisté podle něj připraví formulaci, která se začlení buď do programového prohlášení nebo do dohody o toleranci menšinové vlády, která by měla stanovovat, že při vysílání vojáků do zahraničí bude Česko respektovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Komunisté kritizují také návrh na vytvoření odděleného důchodového účtu obsažený v programovém prohlášení. Podle Filipa existuje riziko, že by se za jiných vlád mohla zastavit valorizace důchodů. Nepovažuje to ale za nepřekročitelnou překážku pro toleranci kabinetu, nutné však podle něj je, aby vznikla nadstranická odborná komise, která bude důchodovou reformu připravovat.

Komunisté budou v rámci dohody o toleranci vlády usilovat také o to, aby se místa v dozorčích radách státních podniků rozdělovala na základě poměrného zastoupení ve Sněmovně. "Pokud mají politické strany mít odpovědnost za stát, musí mít také vliv na to, jak fungují podniky v rukou státu. To není věcí KSČM, to je věcí celé politické scény, všech politických stran," řekl Filip.

ANO a ČSSD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 93 poslanců. Aby jejich případný koaliční kabinet získal důvěru, měl by se opírat o hlasy 15 komunistických poslanců. KSČM se ale o toleranci rozhodne až po skončení vnitrostranického referenda v ČSSD. "Pokud by ten výsledek byl negativní, tak všechny věci jsou znovu mimo reálný obraz, tato vláda nevznikne a bude muset vzniknout vláda na jiném formátu," zdůvodnil čekání na referendum Filip.