Metnar odstavil šéfa civilní rozvědky, Babišovi měly vadit jeho vazby na ČSSD

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO)

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Ředitel tajné služby Jiří Šašek měl vadit premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) kvůli vazbám na ČSSD. Část stran chce svolat mimořádnou schůzi poslanců.

Vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny dál porušuje nepsaná ústavní pravidla prováděním zásadních personálních kroků. Navíc v citlivé oblasti bezpečnostních složek.

Po premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) vynucené rezignaci šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína postavil ministr vnitra Lubomír Metnar (nestraník) mimo službu ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jiřího Šaška. Důvodem jsou údajná pochybení při zakázkách. Tajnou službu působící v zahraničí má dočasně řídit Šaškův náměstek Radek Musílek v únoru dosazený Babišem.

Podle Metnara vznikla škoda velkého rozsahu, kterou však neupřesnil. „Docházelo k schvalování nákupu majetku za nepřiměřenou cenu či uzavírání smluv o nákupu bez potřebného oprávnění,“ řekl.

Porušování vnitřních předpisů odhalil Metnarem iniciovaný audit hospodaření, o němž jako první v březnu psaly noviny z Babišova svěřenského fondu. ÚZSI na sebe podala trestní oznámení a státní zástupce následně zahájil trestní řízení. Vzhledem k tomu, že služba má vlastní kontrolory a policejní orgán, které podléhají jejímu řediteli, nemůže být Šašek podle Metnara ve funkci.

V bezpečnostní komunitě se už delší dobu hovoří o tom, že rozvědka spadající pod ministerstvo vnitra byla Babišovi trnem v oku kvůli tomu, že v minulé vládě řídil rezort Milan Chovanec (ČSSD). Právě za něj byl Šašek v roce 2014 jmenován. Babiš má službu podezírat z toho, že ho na Chovancův pokyn sledovala a podílela na twitterovém účtu Julius Šuman, který šéfa ANO kompromitoval.

Kvůli odstavení Šaška a také odchodu ředitele pražské policie Miloše Trojánka, který se veřejně zastával vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo a ve středu požádal o přeložení, chtějí Piráti, lidovci či TOP 09 svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

Podle lídra Pirátů Ivana Bartoše se zvyšuje kadence zvláštních personálních změn. „ANO jede čistky nehledě na to, že jedná o vládě s ČSSD,“ řekl.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek poznamenal, že zatímco podezření ředitele rozvědky je důvodem jeho postavení mimo službu, u premiéra stejné vlády je obvinění „účelovka a kampaň“. „Nikdo se nemůže divit, že to nebudí důvěru,“ podotkl.

Personální změny v bezpečnostních složkách

GIBS

V únoru se premiér v demisi Andrej Babiš sešel se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalem Murínem a údajně mu řekl, že když odejde, bude to „bez skandálu“. Murín se vzepřel a Babiš ho začal s podporou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Navíc poslal do GIBS kontrolu ministerstva financí. Po několikatýdenních sporech skončil Murín v nemocnici a minulý měsíc rezignoval. Spekuluje se o tom, že Babiš chce přes inspekci ovlivňovat vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Pražská kriminální policie

Ve středu požádal o přeložení na Vysočinu ředitel pražské policie Miloš Trojánek, který se veřejně a opakovaně zastal vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. „Pražská policie byla a je apolitická a řídí se výhradně zákony této země,“ napsal mimo jiné v jednom prohlášení. Udělal to po slovních útocích Andreje Babiše, který mnohokrát zpochybnil Nevtípilovu práci a mimo jiné ho nařkl z napojení na mafii. Trojánek své středeční rozhodnutí nekomentoval.