Zisk ČEZ v energetických službách je trapný, říká akcionář Šnobr

Zdroj: Anna Vacková, E15

3
Fotogalerie

Propad zisku polostátní společnosti ČEZ na dlouholeté dno se očekával, další roky by pro energetickou firmu měly být mnohem pozitivnější, očekává poradce skupiny J&T a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. A to i díky jaderným elektrárnám, které nedoplatí na růst cen emisních povolenek. Šnobr v rozhovoru pro E15 reagoval na v úterý ohlášené výsledky společnosti.

Očekával se podobně výrazný propad zisku?

Výsledky nepřekvapily. Dopředu bylo zřejmé, že výsledky ČEZ budou nejhorší za posledních několik let. Cena elektřiny totiž dlouhodobě klesala a obrat nastal až loni.

Letošní cíl ČEZ vykázat čistý zisk 17 až 19 miliard korun je tedy kvůli růstu cen elektřiny splnitelný?

Je to reálný cíl. Loni nastal na energetických trzích po pětiletém poklesu obrat. Cena elektřiny začala stoupat a věříme, že bude stoupat poměrně dlouho, minimálně do roku 2021. Provozní zisk EBITDA by se tak ze současných necelých 50 miliard korun měl posunout na 70 až 80 miliard v roce 2021.

Je zisk ČEZ takto absolutně závislý na vývoji burzovních cen elektřiny?

Ano, ceny elektřiny v Česku dnes kopírují vývoj na německém trhu. Propad z let 2013 až 2018 byl způsobený propadem cen uhlí, ale i cen emisních povolenek. Následně došlo k reformě trhu emisních povolenek, snížení jejich poštu v oběhu, a začaly také růst ceny elektřiny. ČEZ nyní těží z toho, že velkou část své produkce elektřiny vyrábí v bezemisních jaderných elektrárnách, bude tak spolu s rakouskou energetikou Verbund, provozující převážně vodní elektrárny, patřit k vítězům růstu cen emisních povolenek.

Tržby ČEZ z takzvaných energetických služeb loni rostly o 120 procent, i když na celkovém hospodaření firmy se podílejí minimálně. Vy patříte ke kritikům investic ČEZ v této oblasti. Má smysl, aby ČEZ v této oblasti podnikal?

Takzvané ESCO služby jsou nyní velmi moderní. Nelze si ale nevšimnout, že ČEZ v této souvislosti mluví o růstu tržeb, už méně ale hovoří o zisku, který je v kontextu celkového hospodaření firmy nebojím se říct trapný. Celkově jsme k energetickým službám skeptický, je to odvětví velmi náročné na lidské zdroje, lze tedy do budoucna očekávat růst mzdových nákladů. Je to pokus se chytit moderny a tvářit se jako moderní energetická firma. Zda to bude mít v budoucnu nějaké hmatatelné výsledky, to se ukáže.