Praha 11 odmítla stovky milionů na opravu kritizované ubytovny

Opatov, ilustrační

Opatov, ilustrační Zdroj: Jihoměstská majetková a.s.

Praha 11 nemůže začít s rekonstrukcí ubytovny Sandra na Opatově. Vedení městské části se na zastupitelstvu nepodařilo prosadit, aby radnice přijala 200,5 milionu korun, které jí na přestavbu ubytovny na byty nabízí magistrát. Koalici na jednání nedorazilo dostatek zastupitelů a opoziční Hnutí pro Prahu 11 se jako u velké části ostatních předložených tisků postavilo proti.

Městská část už dostala na opravu Sandry stavební povolení. Nyní je tam kritizovaná ubytovna, kterou využívají zejména zahraniční dělníci. Vedlejší komplex budov bývalého hotelu Opatov chce na sociální byty přestavět magistrát, proti čemuž se staví opozice a část místních obyvatel, kteří se obávají vzniku ghetta.

Dotace měla jít z fondu rozvoje dostupného bydlení, který magistrát zřídil v roce 2015. Shromažďují se v něm peníze z prodeje bytových domů. Lze je využít na výstavbu dostupného bydlení, údržbu a opravu bytových domů. Nyní je v něm 2,3 miliardy korun. Projekt radnice Prahy 11 úspěšně prošel výběrovou komisí. Celá rekonstrukce měla vyjít na 222,8 milionu korun, magistrát by tak zaplatil většinu investice.

Ubytovna využívaná především zahraničními dělníky je podle radnice dlouhodobě zdrojem kriminality. "Ubytovna Sandra trápí obyvatele řadu let. Ničím neobvyklým nejsou lahve padající z oken budovy nebo dokonce zapálená auta parkující v její blízkosti," uvedl radní městské části Jan Říčař (ANO). Smlouvu současnému nájemci radnice už vypověděla, s firmou nicméně vede právní spory.

Vedení radnice upozornilo, že peníze od Prahy nemusí být k dispozici navždy a nové vedení magistrátu, vzešlé z podzimních voleb, může nabídku zase stáhnout. I když opozice dnes přijetí dotace zablokovala, dá se předpokládat, že se rada znovu pokusí záměr schválit na zastupitelstvu v září.

Pokud by se jí to podařilo, po rekonstrukci ve stávající ubytovně vzniknou byty o rozměrem 2kk až 4kk, sál pro potřeby radnice, kancelářské plochy a prostory pro služby. Byty mají sloužit jako startovací pro mladé rodiny, pro seniory, případně pro veřejné zaměstnance, jako jsou učitelé, hasiči či policisté. U objektu má vzniknout také čtyř až pětipodlažní parkovací dům, který by měl postavit magistrát.

Hned vedle Sandry se nachází další mnohapatrový komplex, který nyní postrádá využití. Přestavět ho plánuje pražský magistrát. Na posledním jednání schválili zastupitelé vypsání zakázky v odhadované hodnotě 550 milionů korun. V bývalém hotelu vznikne 342 bytů, které chce město pronajímat lidem s nízkými příjmy, mladým rodinám s malými dětmi, lidem s omezenou schopností pohybu i seniorům.

Opoziční Hnutí pro Prahu 11 je proti záměru, který by podle něj znamenal vznik ghetta. Na Jižním Městě proti plánu vznikla petice. Vedení Prahy to odmítá s tím, že půjde o mix lidí a ne pouze o sociálně slabší.