Láká vás mít vlastní restauraci? Inspirujte se v zahraničí | E15.cz

Vše o inovacích

Vše o  inovacích Vstoupit do speciálu

Láká vás mít vlastní restauraci? Inspirujte se v zahraničí

Láká vás mít vlastní restauraci? Inspirujte se v zahraničí
Ilustrační foto
• 
ZDROJ: Profimedia

Viliam Buchert

Češi v posledním desetiletí zkopírovali podle zahraničních vzorů v gastronomii ledacos. Pořád je ale dost nápadů, které se zatím ve větší míře nevyužívají, a přitom by se mohly hodit.

Velmi malé restaurace

Koncept minirestaurací je stejně starý jako lidstvo samo. Většinou se mu věnují rodiny či jednotlivci. Pak bývá financování, byrokracie, zásobování surovinami a udržování zásob daleko jednodušší a mzdové náklady i spotřeba energií nižší.

Předloni jsem například ve čtvrti Setagaja v japonském hlavním městě Tokiu navštívil malinkou restauraci Sushi Fukumoto. Název napovídá, jaké jídlo se zde servíruje. Podnik byl pouze pro osm lidí. Zaměstnán zde byl jen majitel a kuchař v jedné osobě, jeho manželka a jedna pomocnice. Restaurace se nachází v suterénu domu, který patří majiteli.

Přestože je podnik hodně vzdálen od centrálních částí metropole, jeho sushi je tak vyhlášené a oblíbené, že se musíte objednat několik týdnů dopředu. Otevřeno mají pouze od 17 do 22 hodin, protože s minimem zaměstnanců to není jinak možné. Celkové náklady na zaměstnance jsou tím samozřejmě daleko nižší. Ceny za nabízené degustační menu jsou naopak dost vysoké. Kolem 170 dolarů.

Cukrářka Fabešová: Musíte nabídnout zážitek, pak si můžete za zákusek říct víc

Je to ovšem dokonalá show, protože kuchaře máte před sebou zhruba tři metry a sledujete na vlastní oči, jak jídlo připravuje a servíruje. Můžete s ním konverzovat (pravda, když hovoříte japonsky, ale většinou se najde někdo z hostů, kdo se pokusí alespoň něco přeložit z angličtiny) a on sám vám popisuje, co právě vyrábí, ptá se, co byste si ještě dali a jak vám chutná. Můžete točit videa, udělat si s ním selfie.

Podobným konceptem se inspiroval známý šéfkuchař Jan Punčochář, který od začátku dubna otvírá svoji hospodu U Matěje v Praze 6. V  jeho podniku bude i malá restaurace jen pro 12 lidí.

Street food

Na rozdíl od Asie, Austrálie či Ameriky se v případě jídla na ulici střelila Evropská unie včetně České republiky do vlastní nohy. Nejrůznější regulace, předpisy a směrnice, které nutí provozovatele dodržovat přísné zdravotní a hygienické předpisy, tento druh stravování postupně potlačily. Důkazy, že by podobné podniky na ulici v cizině ohrožovaly zdraví lidí, jsou však většinou chabé.

Jídlo servírované z pouličních stánků

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu E15
Roční předplatnéod 1899 Kč

Roční rozšířené předplatné E15 Premium

Získáte cenově nejvýhodnější roční printové předplatné magazínů E15 Premium (8 ks), zaměřené na témata z oblasti ekonomiky a byznysu. Více o magazínech E15 Premium zde.
Čtvrtletní předplatné499 Kč
Ušetříte 98 Kč oproti měsíčnímu předplatnému
Objednat
Měsíční předplatné99 Kč
Cena 99 Kč platí pro první měsíc pro nové předplatitele. Další následující měsíc stojí 199 Kč.
Objednat
Firemní předplatné
Roční licence pro firmy a instituce objednávejte zde
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!