Láká vás mít vlastní restauraci? Inspirujte se v zahraničí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Češi v posledním desetiletí zkopírovali podle zahraničních vzorů v gastronomii ledacos. Pořád je ale dost nápadů, které se zatím ve větší míře nevyužívají, a přitom by se mohly hodit.

Velmi malé restaurace

Koncept minirestaurací je stejně starý jako lidstvo samo. Většinou se mu věnují rodiny či jednotlivci. Pak bývá financování, byrokracie, zásobování surovinami a udržování zásob daleko jednodušší a mzdové náklady i spotřeba energií nižší.

Předloni jsem například ve čtvrti Setagaja v japonském hlavním městě Tokiu navštívil malinkou restauraci Sushi Fukumoto. Název napovídá, jaké jídlo se zde servíruje. Podnik byl pouze pro osm lidí. Zaměstnán zde byl jen majitel a kuchař v jedné osobě, jeho manželka a jedna pomocnice. Restaurace se nachází v suterénu domu, který patří majiteli.

Přestože je podnik hodně vzdálen od centrálních částí metropole, jeho sushi je tak vyhlášené a oblíbené, že se musíte objednat několik týdnů dopředu. Otevřeno mají pouze od 17 do 22 hodin, protože s minimem zaměstnanců to není jinak možné. Celkové náklady na zaměstnance jsou tím samozřejmě daleko nižší. Ceny za nabízené degustační menu jsou naopak dost vysoké. Kolem 170 dolarů.

Je to ovšem dokonalá show, protože kuchaře máte před sebou zhruba tři metry a sledujete na vlastní oči, jak jídlo připravuje a servíruje. Můžete s ním konverzovat (pravda, když hovoříte japonsky, ale většinou se najde někdo z hostů, kdo se pokusí alespoň něco přeložit z angličtiny) a on sám vám popisuje, co právě vyrábí, ptá se, co byste si ještě dali a jak vám chutná. Můžete točit videa, udělat si s ním selfie.

Podobným konceptem se inspiroval známý šéfkuchař Jan Punčochář, který od začátku dubna otvírá svoji hospodu U Matěje v Praze 6. V  jeho podniku bude i malá restaurace jen pro 12 lidí.

Street food

Na rozdíl od Asie, Austrálie či Ameriky se v případě jídla na ulici střelila Evropská unie včetně České republiky do vlastní nohy. Nejrůznější regulace, předpisy a směrnice, které nutí provozovatele dodržovat přísné zdravotní a hygienické předpisy, tento druh stravování postupně potlačily. Důkazy, že by podobné podniky na ulici v cizině ohrožovaly zdraví lidí, jsou však většinou chabé.

Jídlo servírované z pouličních stánků

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!