Konference E15: Nesmíme se vézt na vlně populismu, řekl ministr Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček Zdroj: Michaela Szkanderová, E15

Konference Nové technologie
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová
Event E15
Diego Saikin
25
Fotogalerie

Jak se vypořádat s budoucností? Do čeho investovat a jak vzdělávat budoucí generace? To jsou témata konference Nové technologie, která se konala u příležitosti vydání dalšího čísla magazínu E15 Premium. Panelisté hovořili v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky jak o technologické, tak byznysové stránce inovací. A také specifickém českém trhu, který je do velikosti start-upových investic pátý nejmenší v celé Evropě. Mezi vystupujícími byl například ministr průmyslu Karel Havlíček nebo technologický šéf společnosti Kiwi Jozef Képesi.

Odborníci se dlouhodobě shodují, že spolupráce soukromého sektoru s univerzitami a politiky je při rozvoji digitálních technologií zásadní. Na konferenci proto kromě ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka vystoupili jak akademičtí pracovníci, tak třeba zástupci soukromých fondů. Cílem je právě nalezení toho správného receptu, díky kterému by se mohli Češi prosadit i na zahraničním trhu.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček ovšem mluvil na úvod konference hlavně o budoucnosti tuzemského průmyslu. Česko je podle něj zemí, která má dostatek kvalitních lidí, dobré školství i šikovné firmy. Páteří našeho průmyslu se podle Havlíčka musí stát moderní technologie. Hospodářská strategie, na které ministr akuálně pracuje, by měla ukázat ucelenou vizi tuzemského hospodářství do roku 2030. „Chceme tady hlavně generovat zisk. Tím budou mít dobré mzdy i zaměstnanci, budou se mít dobře firmy a bude se mít dobře stát. Musíme vytvořit prostředí, které nebude pod tlakem Číny a nebudeme jen mezičlánkem mezi velkými hráči. Zisk nebudeme mít bez investic do výzkumu, vývoje a technologií,“ řekl Havlíček. 

Inovační strategie by podle Havlíčka mohla Česku umožnit, aby se do roku 2030 posunulo z 33. místa v žebříčku konkurenceschopnosti až do první dvacítky. „Když se nepovezeme na vlně populismu a budeme myslet na budoucnost, tak jsem přesvědčen, že se tam dostaneme, protože k tomu máme základnu. Jsme průmyslově a technologicky pokročilou zemí, která dokáže tvořit skvělé věci,“ uvedl ministr. 

„Hlavním problémem komunismu bylo, že vytvářel mentální limity. A my se musíme podívat, zda jsou po třiceti letech pryč. Izraelci nám v tom mohou pomoci, protože nejsou podobnou zkušeností zatíženi,“ říká Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory. Spolupráce je podle něj možná i přes mnohé překážky, jak mentální, tak třeba i jazykové.

Smutný rovněž dodává, že současný výzkum a samotná práce akademiků prochází zásadními změnami. „Jejich práce už není pouze o množících se titulech, ale i o konkrétních výsledcích v praxi,“ říká Smutný.

Prosadit se na světovém poli technologií snaží například Středočeské inovační centrum, které chce nabídnout výzkumníkům i firmám kvalitní zázemí pro investice a vývoj. „Musíme se zaměřovat hlavně na disciplíny, které u nás tradici nemají, abychom nezaspali,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Jedním z ústředních témat je inovačního centra je především umělá inteligence.

Inovovat musí všechna odvětví, shodují se panelisté. Potvrzuje to také Andrea Gontkovičová ze společnosti Philip Morris, která uvedla na trh systém nahřívaných cigaret. „Stáli jsme před rozhodnutím: buď můžeme pokračovat s cigaretami, nebo můžeme vsadit všechny žetony na méně škodlivý výrobek. Sázka s sebou přinesla obrovskou vnitřní revoluci,“ říká Gontkovičová.

Technologická revoluce však nespočívá pouze ve vývoji, ale především v práci s lidským potenciálem. „Technologie zatím nevznikají samy od sebe, ale na základě lidské činnosti,“ říká Luboš Král z Centra umělé inteligence na ČVUT. Snaží se tak bourat i zažitou představu, že moderní postupy nahradí například učitele v procesu výuky. „Taková centralizace ve školství není možná,“ říká Král.

Nejedná se o jediné překážky, které je nutné například při rozvoji umělé inteligence překonat. „Největší výzvou je pro nás v současnosti česká legislativa,“ říká Martin Hudos, ředitel IT Consulting Deloitte. Firmy se ale také potýkají s nedostatkem vhodné pracovní síly, jak připomíná Milan Habrcetl z Cisco. 

„Objem venture-kapitálových investic v Česku je mizerný. Jsme pátou nejhorší zemí na přepočet obyvatel v Evropě,“ dodává další kritický postřeh Ondřej Tomas z technologického hubu Mind Forge. Důvodů je podle něj mnoho, také on zmínil problematickou legislativu. „Všechny věci v Česku dlouho trvají. Systém je pomalý a to znamená, že je špatný,“ dodává Tomas. I přesto prý mladé firmy v Česku ve srovnání s dřívějškem zažívají zlaté roky.

Příkladem úspěšné české firmy může být vyhledávač letenek Kiwi, v němž nedávno získal většinu americký investor Global Atlantic. O dalších smělých plánech společnosti mluvil její technologický šéf Jozef Képesi. „Nový investor Global Atlantic by nám mohl pomoci dospět do bodu, kdy budeme schopni zákazníkům zařídit kompletní servis cestování včetně objednání hotelu a dalších věcí,“ plánuje Képesi. Firma se podle něj chce posunout i ve službách týkajících se přepravy zavazadel. „Zákazníci odevzdají svůj kufr ještě před cestováním a pak si ho jen vyzvednou přímo v destinaci, kam cestují,“ dodal.  

Jak vyzrát na budoucnost? Inspiraci najdete v magazínu E15 Premium.

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15