Výrobce baterek HE3DA má pět miliard na další investice

HE3DA

HE3DA Zdroj: ČTK

Hala na výrobu baterií HE3DA v Horní Suché
HE3DA
Hala na výrobu baterií HE3DA v Horní Suché
Hala na výrobu baterií HE3DA v Horní Suché
5
Fotogalerie

České baterie HE3DA ještě sice nevyjíždějí z robotizovaných linek továrny v Horní Suché, ale investoři projektu věří natolik, že už do něho vložili a ještě vloží stamiliony korun. Ukazují to informace z trhu, které deník E15 získal. Firma připravuje zvýšení základního jmění na více než pět miliard korun.

„Aktivně investory nevyhledáváme, ale stále registrujeme velký zájem,“ uvádí Milan Rýdl, prezident fondu Battery Unite, který pro bateriový projekt zajišťuje financování. Továrna by měla spustit produkci na konci letošního roku. Zájem je podle zástupců firmy tak velký, že by už teď bylo možné okamžitě financovat rozšíření výroby.

„Druhá etapa bude přesahovat zvýšení základního jmění na 5,5 miliardy korun, které už máme zajištěné,“ uvedl Radomír Prus ze společnosti Magna, která bude baterie HE3DA v Horní Suché vyrábět. Výstavba závodu a prvotní investice vyšly na 1,3 miliardy korun. Další miliardy umožní dosáhnout výroby baterií o celkové kapacitě 1,2 gigawatthodiny ročně.

„Jsme si stoprocentně jistí, že rozšíření na cílovou kapacitu nastane velmi brzy, poptávka je přímo šílená,“ vysvětluje Rýdl. Čeští investoři jsou naopak k pětimiliardové částce skeptičtí. „Pokud by transakce skutečně dopadla úspěšně, bude to jeden z největších technologických projektů v Česku,“ říká například šéf fondu UP21 Vítek Šubert. Plány Magny jsou přitom ještě ambicióznější, na severu Moravy chce investovat až miliardu eur.

Prohlédněte si fotogalerii:

„Investice do výrobního závodu Magna oproti konvenčním závodům zahraničních firem vyrábějícím baterie s obdobnou kapacitou je více než dvojnásobná,“ říká Tomáš Kazda, který se věnuje vývoji bateriových systémů na VUT v Brně. To však Prus odmítá s tím, že kalkulace srovnatelných projektů se pohybují v teoretické rovině, mnohé z nich se zatím nezačaly stavět.

Další odborníci pochybují o samotné technologii baterií, která by podle jejího autora Jana Procházky měla způsobit převrat ve vývoji elektromobilů. Podrobné parametry baterií jsou totiž málo známé, což HE3DA ospravedlňuje obavami o krádež technologie. Firmě se však na jaře podařilo dokončit patentový proces. V následujících týdnech podle zástupců HE3DA získá německou certifikaci TÜV.