Stát chce podporovat start-upy, ale od daní jim neuleví

Start-up, ilustrační foto

Start-up, ilustrační foto Zdroj: iStock.com

Start-up, ilustrační foto
Start-up, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Odpisy z investic do nejmenších firem jsou zjevně tou nejúčinnější metodou, kterou se v západoevropských zemích daří podporovat začínající firmy. Český stát s ní však nepočítá.

„Možnost daňových odpisů nevylučujeme, ale nejedná se o aktuální řešení,“ uvedla ředitelka Czech Investu Silvana Jirotková. Právě tato státní agentura spolu s ministerstvem průmyslu představí do konce roku širší strategii podpory začínajících firem. Snaha o změnu startupového prostředí je ostatně součástí vládní Inovační strategie.

Odpisy z daní u začínajících firem jsou v Evropě běžné. Například Ondřej Tomas, spoluzakladatel společnosti Clever Analytics, poukazuje na situaci v Belgii nebo Velké Británii. Investoři do začínajících firem si tam mohou odepsat z daní 100, respektive 120 tisíc eur ročně, tedy až tři miliony korun. „Pro mnoho start-upů v pozdějších fázích je pak snadnější vybrat si zahraniční daňový domicil a převést firmu ven – například do Nizozemska, Velké Británie nebo do Spojených států,“ upozorňuje Tomas.

Možností, jak pomáhat star-upům je mnoho. „Inovativní projekty podporuje i řada mimoevropských zemí. Ať už formou zrychlených odpisů, daňových úlev, nebo dokonce refundací částí mezd za nově vytvořená pracovní místa v odvětvích, která se zabývají inovacemi nebo vytvářejí duševní vlastnictví,“ vysvětluje investor a podnikatel Eduard Míka, který například násobně zhodnotil svůj vklad do tehdy začínajícího e-shopu Mall.

Kritika se v minulosti snášela na dotační programy. Od nich však chce stát upouštět. „Do budoucna to není udržitelné řešení, spíše by se měly hledat jiné alternativy financování,“ uvádí mluvčí MPO David Hluštík s tím, že jednou z možností je vytvoření speciálních garančních programů. „Není třeba vymýšlet něco jinak, když stačí kopírovat to, co funguje jinde,“ dodává Tomas.

Určitá podpora začínajících firem ze strany státu už v Česku funguje. Start-upy mohou odepisovat z daní až sto procent prostředků vynaložených na investice do výzkumu a vývoje. Zpravidla se to týká experimentální výroby, projekce nebo vytváření unikátních prototypů. Daňové odpisyDaňové odpisy|E15

Chcete vědět, jak uspět v digitální době? Vše podstatné najdete v novém magazínu:

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15