Zloději „navštíví“ 1 300 chalup ročně. Jak nemovitost na zimu zabezpečit?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Chata (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Dřevěná chalupa
Zděná chalupa
Růžová chalupa
7
Fotogalerie

Chatařská a chalupářská sezóna končí a majitelé nebudou víkendové nemovitosti navštěvovat tak často jako na jaře a v létě. Chaty a chalupy se stále lepším a dražším vybavením jsou přitom častým cílem zlodějů. Jak je možné v rámci zazimování chalupy vylepšit ochranu majetku před nenechavci?

Růst cen rekreačních objektů souvisí s tím, že o chaty mají Češi zájem, a je po nich tedy značná poptávka. Například ve Středočeském kraji se cena za chatu o třech místnostech s pozemkem 300 metrů čtverečních pohybuje okolo 2,5 milionu korun.

Hodnoty těchto objektů rostou spolu s touhou po stále větším komfortu jak uvnitř chaty, tak i na zahradě. Čím více ale do chaty vkládáte, tím lépe by měla být zabezpečená. „Během podzimu a zimy jsou chaty a chalupy častým terčem zlodějů. Rozhodně se tedy vyplatí investovat do jejich zabezpečení – od certifikovaných zámků až po stále dostupnější elektronické zabezpečovací systémy,“ říká Antonín Terš, bezpečnostní expert společnosti Assa Abloy.

Škody za desítky tisíc

Podle statistik Policie ČR se průměrná škoda způsobená vykradením víkendové nemovitosti pohybuje okolo 20 tisíc korun. A to je více, než byste vložili do bezpečnostních prvků. Kamery a senzory umístěné v chalupě či jejím okolí jsou navíc velmi užitečné i během chalupářské sezóny. Majitel může například zkontrolovat počasí, nebo si na dálku ověřit, zdali před odjezdem domů zhasnul světla a zavřel všechna okna a dveře.

Policejní statistika dále říká, že za rok 2018 došlo v Česku k více než 13 tisícům krádeží vloupáním do chat, chalup a k nim přilehlým objektům. Před zazimováním je proto na místě odvézt veškeré cenné věci. Elektroniku, jako jsou televizory nebo radiopřijímače, dále cennosti nebo umělecké předměty by též měly být z objektu na zimu odvezeny. Podobně to platí i pro zahradní techniku, která láká zloděje.

„Celý objekt, včetně garáží nebo kůlen, je potřeba zabezpečit proti vstupu neoprávněných osob. Bezpečnostní zámky, složitější uzamykatelné systémy, případná zařízení elektronické signalizace nebo jejich atrapy, to vše může potenciální pachatele odradit od pokusu o vloupání. Zvláštní pozornost je nutné věnovat zabezpečení oken, nejlépe pomocí uzamykatelných mříží nebo masivních okenic. Právě okna jsou totiž obvyklou cestou, kterou pachatelé ke vstupu do chaty nebo chalupy používají,“ říká Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Vlček zároveň dodává: “Velkou výhodou jsou dobří sousedi žijící v blízkosti chalupy. Měli by mít náhradní klíče, aby čas od času mohli zkontrolovat její stav. Před opuštěním chaty je dobré vše nafotit, aby se později usnadnilo případné vyřizování pojistné události.“

Jak víkendovou nemovitost zabezpečit

Základem jsou samozřejmě pořádné dveře a zámek s bezpečnostním certifikátem. Možná bychom to nečekali, ale právě dveřmi se zloději do objektů dostávají nejčastěji. Pokud jsou dveře kvalitní, může je to odradit.

Dále jsou důležitá okna a další vstupy do nemovitosti. Lze je zabezpečit pohybovými senzory nebo detektory otevření oken. Pokud je na chalupě k dispozici internet (stačí i mobilní připojení), může bezpečnostní systém informovat o poplachu oznámením na telefonu majitele nemovitosti.

Špatné nejsou ani kamery. A to jak vnější, tak vnitřní. Chytré kamery vám mohou přenášet obraz na displej mobilního telefonu. Výhodou těchto zařízení je to, že si je každý trochu šikovný chalupář nainstaluje sám. A kompletně se ovládají prostřednictvím mobilní aplikace.

Myslete i na zahradu

Ani zahradní technika spolu s nábytkem nestojí malé peníze a měla by být dobře uschovaná a pod zámkem. Věci, které musí zůstat venku, je možné zamknout například kvalitním lankovým zámkem, aby je zloději nemohli využít k překonání dveří či oken do chaty či chalupy.

Nezapomínejte i na škody, které by vám mohlo napáchat počasí. Zamrznutí vody a následné poškození rozvodů, spotřebičů či rozvodu může jít do desítek tisíc korun. Voda může napáchat značné škody i v případě zanedbání údržby střechy.

Pojištění chalupy

Říká se, že po podpisu pojistné smlouvy už žádný lupič nepřijde, ale samozřejmě to není pravda. Zloději mohou pochopitelně překonat i nejrůznější bezpečnostní prvky. Proto je dobré mít uzavřené kvalitní pojištění. „Určitě stojí také za zmínku, že je možné v rámci pojištění pojistit také prvky zahradní architektury například terénní úpravy, venkovní krby či jezírka. Pojištění se navíc vztahuje nejen na krádeže, ale také na škody způsobené živly a nehodami,“ doplňuje Jan Marek, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.