Svět aut se mu nejprve vysmíval. Elon Musk jej ale od základů proměnil

Do obchodování s elektrickými auty a solární energií se pustil proto, aby získal finance na své megalomanské vesmírné projekty. Musk věří, že tyto technologie zpomalí ničení naší planety a umožní lidstvu přežít do doby, než bude schopno přestěhovat se na Mars. Zní to trochu šíleně, ale přesně to je Muskovým cílem.

Do obchodování s elektrickými auty a solární energií se pustil proto, aby získal finance na své megalomanské vesmírné projekty. Musk věří, že tyto technologie zpomalí ničení naší planety a umožní lidstvu přežít do doby, než bude schopno přestěhovat se na Mars. Zní to trochu šíleně, ale přesně to je Muskovým cílem. Zdroj: Profimedia

Hospodářské výsledky Tesly v minulém roce trhaly rekordy. Čistý zisk společnosti meziročně vyskočil o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů.
Muskovi se nějakým záhadným způsobem podařilo uskutečnit největší technologický pokrok za poslední desetiletí, a to zároveň v kosmickém, automobilovém i v energetickém odvětví,“ napsal o excentrickém podnikateli už v roce 2015 jeho životopisec a respektovaný americký novinář Ashlee Vance.
Hvězdná loď sériového čísla 15 loni v květnu absolvovala pátý a zatím poslední letový test prototypu Starship a poprvé vzlétla do výšky 10 kilometrů. Pracovníci SpaceX už od loňského jara připravují prototyp S20 vesmírné lodi Starship pro první zkušební let na oběžnou dráhu. SpaceX nicméně stále nemá pro tyto lety povolení. To by mohla dostat koncem března.
Elon Musk stěhuje řadu svých aktivit do Texasu. Velké plány zde má s maličkou vesničkou Boca Chica, u níž leží továrna, ve které Muskova společnost SpaceX staví a testuje své vesmírné rakety. Miliardář usiluje o vystěhování původních obyvatel a zároveň chce v oblasti vybudovat nové město Starbase, jehož název se snahami dobývat kosmos souvisí.
Elektrický pick-up Cybertruck představila světu kalifornská automobilka Tesla poprvé už v roce 2019 a na trhu se měl objevit o dva roky později. Nestalo se a nejnovější informace naznačují, že vůz se dostane k zákazníkům v roce 2023. Mezitím se letos objevilo příslušenství Cybercat, které může Muskovo auto vybavit dvojicí sklopných pontonů a elektrickými přívěsnými motory. Vznikne tak bizarně vyhlížející plavidlo, které dokáže na vodě vyvinout rychlost až 40 kilometrů za hodinu. Pokročilé příslušenství Cybercat Foiler přidá autu i křídla, jež stroj zvednou z vody a zvýší jeho rychlost až na 64 kilometrů v hodině.
6
Fotogalerie

Nebyl ani zdaleka prvním vynálezcem, který přišel s nápadem sestrojit elektrické vozidlo. Dokonce ani nezaložil společnost Tesla, s jejímž fenomenálním úspěchem je dnes jeho jméno spojováno nejčastěji. Přesto je právě Elon Musk tím, kdo katapultoval globální elektromobilovou revoluci tak jako nikdo jiný a zcela právem ho už teď mnozí řadí mezi nejvlivnější osobnosti v dějinách automobilového průmyslu.

„Muskovi se nějakým záhadným způsobem podařilo uskutečnit největší technologický pokrok za poslední desetiletí, a to zároveň v kosmickém, automobilovém i v energetickém odvětví,“ napsal o excentrickém podnikateli už v roce 2015 jeho životopisec a respektovaný americký novinář Ashlee Vance. Tehdy Muskova hvězda stoupala strmě vzhůru a jeho dlouho kritizované firmy Tesla, SpaceX a SolarCity vyrážely svými počiny konkurentům dech.

O sedm let později musíme konstatovat, že Musk ve svém rozletu zatím nijak nepřibrzdil, ba právě naopak. Jeho osobní jmění se za tu dobu zvýšilo téměř dvacetinásobně. Nyní činí kolem 240 miliard dolarů, tedy přes pět bilionů korun, což z Muska dělá nejbohatšího člověka planety. Tržní hodnota automobilky Tesla loni poprvé překročila bilion dolarů. Také proto byl její šéf vyhlášen americkým magazínem Time i britským deníkem Financial Times největší osobností roku 2021.

Rebel odolný vůči krizím

Růst Muskova byznysu nezastavila ani pandemie koronaviru nebo celosvětový nedostatek čipů. Hospodářské výsledky Tesly v minulém roce trhaly rekordy. Čistý zisk společnosti meziročně vyskočil o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů. Automobilka loni dodala na trh téměř milion elektrických a hybridních vozů. O takových číslech si mohou ostatní výrobci elektromobilů nechat jen zdát. A to má Tesla v příštích týdnech ještě naplno rozjet produkci v nových továrnách v Německu a v Texasu. Jako kdyby byl Elon Musk vůči všem krizím současnosti imunní.

Nesbírá navíc jen finanční úspěchy. Spíše než podnikatele připomíná rockovou hvězdu. Jeho tvář se pravidelně objevuje na titulních stranách novin a časopisů. Hraje sám sebe v populárních televizních seriálech. Popichuje fanoušky na sociálních sítích skandálními výroky a zcela tak ovládá veřejný mediální prostor.

Těžké dospívání

Elon přitom nikdy nijak zvlášť netoužil vyrábět auta. Narodil se v roce 1971 v jihoafrické Pretorii do rodiny kanadské modelky a jihoafrického inženýra. Od malička ho fascinovaly především moderní technologie. Už jako dvanáctiletý vymyslel a naprogramoval vlastní počítačovou hru Blastar, kterou prodal asi za pět set dolarů. Šlo o jednoduchou střílečku, kde hráč zabíjel vetřelce nesoucí vodíkové bomby.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!