Koronavirus srazil v Česku počty dolarových milionářů

Bohatých lidí bude přibývat. Bohatství je totiž koncentrováno u poměrně malé skupiny lidí, která je i přes ekonomické výkyvy vůči krizím relativně odolná. (ilustrační foto)

Bohatých lidí bude přibývat. Bohatství je totiž koncentrováno u poměrně malé skupiny lidí, která je i přes ekonomické výkyvy vůči krizím relativně odolná. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Růst burz pomohl zvýšit počet lidí s majetkem přes třicet milionů dolarů.
Téměř polovina českých dolarových milionářů žije v Praze.
Ultrabohatým lidem se loni dařilo. Jedním z důvodů byl růst cen realit.
4
Fotogalerie

Dolarovým milionářům se loni ve světě příliš nedařilo, jejich počet meziročně klesl o více než osm procent na 48,5 milionu. Obdobný vývoj zažila Česká republika, kde se počet lidí s čistou hodnotou majetku přes milion dolarů meziročně snížil o 7,1 procenta na loňských 64 705. Z toho přes 31 tisíc žije v Praze. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Knight Frank, o něž redakce E15 požádala.

„Pandemie a s ní spojené zpomalení ekonomiky mají vliv i na hodnotu aktiv dolarových milionářů. Navíc některé oblasti byly zasaženy více než ostatní, například oblast cestovního ruchu, výstavby a pronájmu kancelářských budov, řada společností v oblasti služeb,“ vysvětluje Tomáš Končický, ředitel české pobočky privátní banky Bank Gutmann, která spravuje majetek nejbonitnějších klientů.

Koronavirus a vládní opatření v boji proti němu poškodila výsledky řady společností a zároveň se nepříznivě projevila na ocenění mnoha firem. „Sektory, které jsou hodně cyklické, jako provozování restaurací, doprava nebo turistický ruch, hodně utrpěly,“ dodává hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda s tím, že se to podepsalo na poklesu dolarových milionářů v Česku. „Pokles ocenění bude klíčovým zdrojem propadu,“ odhaduje Kovanda.

 

I přes loňský pokles za Českem zaostávají v počtu boháčů podle studie Knight Frank Maďaři, ale méně milionářů má rovněž Jihoafrická republika. Naopak oproti roku 2019 přeskočilo Českou republiku Polsko, kde se počet milionářů loni zvýšil o 5,5 procenta na více než 68 tisíc.

„Polská ekonomika se propadla výrazně méně než česká,“ srovnává Kovanda. Zatímco polské hospodářství pokleslo jen o 2,7 procenta, tuzemské zažilo s propadem o 5,6 procenta nejhorší recesi od vzniku České republiky.

Zatímco počet dolarových milionářů se ve světě i v České republice snížil,  naopak lidí s čistým majetkem od třiceti milionů dolarů přibylo navzdory koronakrizi. Počet ultraboháčů se totiž celosvětově zvýšil o 2,4 procenta na zhruba 522 tisíc. „Negativní dopad krize na nejbohatší lidi je minimální. V drtivé většině případů mají majetek diverzifikovaný do různých oborů,“ uvádí Ondřej Vlk, vedoucí výzkumu Knight Frank.

Podle Knight Frank má zvýšení počtu ultraboháčů tři příčiny: diverzifikace, akcie a nemovitosti. „Větší majetek většinou znamená také možnost lepší diverzifikace, která lépe chrání celkovou hodnotu majetku,“ dodává Končický. 

Lidé s majetkem přes třicet milionů dolarů mají navíc v akciích podle poradenské firmy přes čtvrtinu portfolia, což se jim vyplatilo. Akcie totiž po poklesu na březnová minima očekával nevídaný obrat.

Konkrétně americké akcie zažily spanilou jízdu, když loni jejich hodnota vzrostla na rekordní úrovně. Podle indexu S&P 500 posílily o 16,3 procenta. Ještě vyšší nárůst zažily technologické akcie, jejichž hodnota vzrostla o 43,6 procenta, což představuje nejvyšší zisk od roku 2009.

Bohatým lidem na planetě se bude navíc dařit i v příštích letech, jejich počty budou růst. „Je to dáno také tím, že bohatství je koncentrováno u poměrně malé skupiny lidí, a ta je i přes ekonomické výkyvy vůči krizím relativně odolná,“ zdůrazňuje Vlk. 

Konkrétně populace českých dolarových milionářů se má do roku 2025 podle studie Knight Frank zdvojnásobit na 135 013. „Lidé budou bohatnout díky tomu, že česká ekonomika bude dohánět ekonomiky západních zemích, jako jsou Německo, Švýcarsko, Nizozemsko či USA,“ říká Kovanda s tím, že růst milionářů podpoří i růst cen nemovitostí.